AirlinesFinancieelNieuwsProfessionalVliegtuigtype & -bouwer

Qantas-dochter wil 787’s verkopen door stakingen

De Australische low-cost carrier Jetstar Airways overweegt een drietal Boeing 787’s te verkopen. Dat wil de airline omdat stakingen van piloten de winst drukken.

Hoger salaris

Twee vakbonden binnen de airline eisen een hoger salaris voor het personeel . Om hun eisen kracht bij te zetten, legden piloten van de Australian Federation of Air Pilots (AFAP) zaterdag en zondag vier uur het werk neer, meldt Reuters. Ook het grondpersoneel, vertegenwoordigd in de Transport Workers Union (TWU) staakte al.

20 miljoen dollar

Door de stakingen leidt Jetstar veel verlies. Het bedrijf verwacht door de stakingen in december en mogelijk ook in januari 20 tot 25 miljoen dollar (12 tot 15 miljard euro) aan inkomsten te missen.

Verlieslijdende routes

In een poging om meer cash te genereren, houdt de airline het routenetwerk tegen het licht. Volgens Jetstar zijn er drie 787’s die op internationale routes vliegen die niet winstgevend zijn.

Het bedrijf overweegt nu om die vliegtuigen te verkopen. Een besluit daarover moet in het eerste kwartaal van 2020 genomen worden. De vloot van Jetstar bestaat uit elf Dreamliners en 59 A320’s en A321’s.

Vluchten geschrapt

Vooruitlopend op eventuele stakingen in januari schrapt Jetstar die maand tien procent van de binnenlandse vluchten in Australië. Met de maatregel wil de airline verstoringen voorkomen in ‘de drukste maand van het jaar’.

Salarisverhoging

Jetstar-ceo Gareth Evans noemt de eis voor een hoger salaris ‘onhoudbaar’. Pilotenvakbond AFAP vraagt volgens de ceo om vijftien procent extra salaris. “Voor sommige groepen gaat hun salaris dan zestigduizend dollar omhoog. Daar kunnen we niet mee akkoord gaan”, zegt Evans.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/