fbpx
AirlinesFinancieelNieuwsPiloten en CrewProfessionalVliegtuigen

Qantas-dochter wil 787’s verkopen door stakingen

De Australische low-cost carrier Jetstar Airways overweegt een drietal Boeing 787’s te verkopen. Dat wil de airline omdat stakingen van piloten de winst drukken.

Hoger salaris

Twee vakbonden binnen de airline eisen een hoger salaris voor het personeel . Om hun eisen kracht bij te zetten, legden piloten van de Australian Federation of Air Pilots (AFAP) zaterdag en zondag vier uur het werk neer, meldt Reuters. Ook het grondpersoneel, vertegenwoordigd in de Transport Workers Union (TWU) staakte al.

20 miljoen dollar

Door de stakingen leidt Jetstar veel verlies. Het bedrijf verwacht door de stakingen in december en mogelijk ook in januari 20 tot 25 miljoen dollar (12 tot 15 miljard euro) aan inkomsten te missen.

Verlieslijdende routes

In een poging om meer cash te genereren, houdt de airline het routenetwerk tegen het licht. Volgens Jetstar zijn er drie 787’s die op internationale routes vliegen die niet winstgevend zijn.

Het bedrijf overweegt nu om die vliegtuigen te verkopen. Een besluit daarover moet in het eerste kwartaal van 2020 genomen worden. De vloot van Jetstar bestaat uit elf Dreamliners en 59 A320’s en A321’s.

Vluchten geschrapt

Vooruitlopend op eventuele stakingen in januari schrapt Jetstar die maand tien procent van de binnenlandse vluchten in Australië. Met de maatregel wil de airline verstoringen voorkomen in ‘de drukste maand van het jaar’.

Salarisverhoging

Jetstar-ceo Gareth Evans noemt de eis voor een hoger salaris ‘onhoudbaar’. Pilotenvakbond AFAP vraagt volgens de ceo om vijftien procent extra salaris. “Voor sommige groepen gaat hun salaris dan zestigduizend dollar omhoog. Daar kunnen we niet mee akkoord gaan”, zegt Evans.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button