fbpx
AirlinesEditors choiceFinancieelNieuws

Vliegverbod 737 MAX kostte TUI 293 miljoen euro

TUI Group is in het afgelopen boekjaar bijna driehonderd miljoen euro misgelopen doordat de Boeing 737 MAX niet mag vliegen. Dat blijkt uit de jaarcijfers die het bedrijf vorige week publiceerde. De airlines van de leisure-onderneming hebben gezamenlijk vijftien toestellen die aan de grond staan.

Zes maanden

Het boekjaar bij TUI loopt tot eind september. In het afgelopen jaar stond de Boeing 737 MAX ruim zes maanden aan de grond. Bij Boeing staan nog 57 exemplaren in het orderboek.

Lagere winst

Door de grounding van de 737 MAX zag TUI 293 miljoen euro in rook opgaan. Het bedrijf boekte een operationeel resultaat van 893 miljoen euro, fors minder dan de 1.183 miljard euro van een jaar eerder. Naast de 737 MAX is ook de onduidelijkheid over de Brexit één van de oorzaken van het verlies.

Onduidelijkheid

Voor het boekjaar 2020 verwacht TUI weer miljoenen af te moeten schrijven door de problemen met de 737 MAX. Of het toestel eind april 2020 weer vliegt, kan daarbij een groot verschil maken.

Als dat zo is, verwacht TUI ongeveer 130 miljoen euro te verliezen. Als het toestel tot september 2020 aan de grond moet blijven, rekent TUI op 220 tot 270 miljoen extra aan inkomstenverlies.

Bestel het boek Love is in the air!
Hoe een vlucht mensen met elkaar verbindt

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button