fbpx
Editors choiceNieuwsProfessionalSchiphol Airport

Minder overstappende reizigers op Schiphol in november

Het aantal overstappende passagiers op Schiphol is in november iets gedaald ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit de vervoerscijfers van de luchthaven. Het aantal passagiers ging wel omhoog, het aantal vliegbewegingen daalde.

5,3 miljoen reizigers

De luchthaven verwerkte in november in totaal 5.323.590 passagiers, bijna 18.000 meer dan in 2018. De meeste reizigers namen een Europese vlucht vanaf Schiphol: ruim 3,7 miljoen mensen reisde van of naar een Europese bestemming. De resterende 1,6 miljoen passagiers had een ander werelddeel als bestemming of vertrekpunt.

Minder vliegbewegingen

De vliegtuigen die de luchthaven aandeden, vervoerden meer passagiers. Het aantal vliegbewegingen, inclusief general aviation, nam per saldo met 1,4 procent af naar 39.322 starts en landingen. Dat is 323 minder dan een jaar eerder. Bij het groothandelsverkeer werden 582 starts en landingen minder uitgevoerd, de general aviation ging iets omhoog.

Europese vluchten

De grootste daling was zichtbaar op Europese vluchten, daar werden 418 starts en landingen minder uitgevoerd. Op intercontinentale vluchten werd 164 keer minder geland of gestart. In vergelijking met november 2018 vielen airlines als Adria Airways en Jet Airways weg door een faillissement.

Overstappers omlaag

Opvallend is dat het aantal overstappende passagiers vanaf de luchthaven afnam. In november dit jaar stapten 1.969.846 op Schiphol over, in november 2018 waren dat nog 1.980.742 reizigers. Het aantal reizigers dat Schiphol als vertrek- of eindbestemming had, steeg wel.

Vracht omlaag

De luchthaven verwerkte in november minder vracht, iets wat al maandenlang niet verandert. In november werd 136.256 ton vracht verwerkt. Het grootste deel hiervan, 69.561 ton, kwam via Schiphol Nederland binnen. Uitgesplitst naar werelddeel kwam de meeste vracht uit het verre oosten.

Poll: welk KLM-vliegtuig wordt het meeste gemist?

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button