fbpx
Editors choiceInnovatieNieuwsProfessionalRuimtevaart

NASA gaat stil supersonisch vliegtuig produceren

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaat het supersonische vliegtuig X-59 produceren. Het toestel haalt snelheden van 1.500 kilometer per uur, maar wordt stiller dan de Concorde, stelt NASA.

Testvluchten

De ontwikkeling van de X-59 loopt al enkele jaren. In 2018 werden met een F-18 testvluchten uitgevoerd boven Texas. Tijdens die vluchten moest de F-18 het geluid produceren wat de X-59 ook moet maken. De supersonishe knal moet een waarnemingsgeluid van 75 decibel produceren, in  tegenstelling tot de 105 tot 110 decibel luide knal die de Concorde produceerde.

Laatste horde genomen

Vorige week maakte de NASA bekend dat het toestel nu gebouwd mag worden. Het zogeheten Key Decision Point-D was de laatste horde om de productie op te starten. “Met het afronden van de KDP-D hebben we laten zien dat het project op schema ligt”, stelt een woordvoerder van NASA. Voor de bouw van het vliegtuig is een bedrag van

Supersonische vluchten

De X-59 moet vanaf 2022 boven steden in de Verenigde Staten gaan vliegen, met een snelheid van 1.500 kilometer per uur. Door de supersonische snelheid moet de reisduur aanzienlijk verkort worden. De eerste vlucht met het toestel moet in 2021 plaatsvinden.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button