fbpx
NieuwsProfessionalSchiphol Airport

Vollere vliegtuigen op Schiphol in 3e kwartaal

In het derde kwartaal van 2019 zaten de vliegtuigen op Schiphol voller dan in diezelfde periode een jaar eerder. Het aantal passagiers groeide licht, maar het aantal vliegbewegingen nam af. Dit blijkt uit de kwartaalmonitor luchtvaart van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

20 miljoen passagiers

De nationale luchthaven verwerkte in juli, augustus en september iets meer dan 20 miljoen passagiers. Het CBS becijfert dat dat 0,2 procent meer reizigers zijn dan in het derde kwartaal van 2018. De trend van afvlakkende groei is al sinds het tweede kwartaal van 2018 zichtbaar, schrijft het CBS.

Minder vliegbewegingen

Het aantal vliegbewegingen op de luchthaven nam in de zomermaanden af. Volgens het CBS waren er 134.000 starts en landingen in het commerciële verkeer, het zogeheten handelsverkeer. De afname wordt verklaard doordat alle slots op Schiphol vergeven zijn en de luchthaven daardoor niet verder kan uitbreiden.

Drukste dag

Schiphol verwerkte op 5 augustus de meeste passagiers uit het kwartaal; 235.000 passagiers kwamen die dag aan op de luchthaven of vertrokken er. Opvallend is dat 5 augustus niet de dag was met de meeste vliegbewegingen. Dat was op vrijdag 13 september. Toen werden 1.526 vluchten uitgevoerd van en naar de luchthaven.

Rustige dag door storing

Op 24 juli werd het minst gevlogen op Schiphol: de grootschalige brandstofstoring bij Aircraft Fuel Supply leidde ertoe dat op die dag slechts 1.126 vluchten uitgevoerd konden worden. De storing werd veroorzaakt door een losse elektriciteitsdraad, concludeerde onderzoeksbureau TNO onlangs.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button