fbpx
ColumnColumn GoofNaast het nieuwsOpinieOpmerkelijk

Airport Europoort! | Column Goof

Precies vandaag, maar dan gisteren, kreeg ik een mailtje van vliegmaat Eugene Leeman over een tweede nationale luchthaven. Die kan in tegenstelling tot noem-die-naam-in-Godsnaam-niet-te-vaak-Lelystad en mission-impossible-Noordzee voor de verandering wel eens lekker levensvatbaar zijn. 

Europoort Airport! Is om ongeveer tweeduizend redenen een goed idee. Eugene somt er een paar voor me op. Punt één: er wonen daar geen mensen. Gewoon geen. Er staan zelfs nauwelijks windmolens. Geen windmolens. En het vliegveld is veel goedkoper aan te leggen dan een luchthaven in zee. En er lìgt al een metrolijn, tot aan Spijkenisse. Die is eenvoudig door te trekken naar de Maasvlakte. En dan spreekt de kenner: je kunt niet alleen één of twee SW-banen aanleggen, maar ook een NW-baan. Voor alle andere gecontroleerde velden momenteel een achilleshiel. Als ruilmiddel zou EHAM  de 04/22 of de 18L/36R kunnen opgeven. Schept enorm veel rust. 

Tenslotte komt het nieuwe vliegveld in de buurt te liggen van de enige stad van Nederland. Zodat alle buitenlanders, als ze langs die indrukwekkende spiegel-glazen skyline zwiepen, een goeie indruk krijgen van de succesvolle en innovatieve economische grootmacht die we zijn. 

Die Kippenkermis Amsterdam kan dan mooi in de VVV-folder, samen met de Molentjes van Kinderdijk, de Keukenhof en het museum Kruller-Muller. 

Goof Bakker

[email protected]

Additional facts 

Ik blijf erbij dat in de Noordzee ook iets heel moois kan gebeuren, in combinatie met een Formule-1-circuit en een soort Plan Lievense. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Plan_Lievense. Duin-recreatiegebied Zandvoort kan dan opgedeeld worden tussen honderd Arjan Postma’s en honderd volgetatoeëerde strandtenthouders. 

Een directielid van Upinthesky verwonderde zich over de foutieve spelling van de naam van dat ene museum. Is expres. Ik heb een hekel aan die tent sinds ik daar een paar jaar geleden een sculptuur van een liggende etalagepop zag, met een rechtopstaande penis uit de broek. Te midden van tientallen vrolijke zomerse Veluwe-vakantie-families met hun peuters en kleuters. Elders in een zaaltje was een kunstwerk te zien gemaakt van tienduizenden (ge)dode insecten. Een museum dat allerlei low life toestaat om de goegemeente op deze achterbakse manier te schofferen verdient niet meer dan een verkeerd gespelde naam.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button