Editors choiceMilitairNieuwsNL nieuwsProfessional

Nieuw tankvliegtuig luchtmacht in juni verwacht

De komst van de eerste Airbus A330 Multi-Role Tanker Transport (MRTT) voor de luchtmacht staat gepland voor eind juni 2020. Dit schrijft De Vliegende Hollander, het magazine van de Koninklijke Luchtmacht.

Samenwerking

Nederland is een samenwerkingsverband aangegaan met Luxemburg, Duitsland, Noorwegen, België en Tsjechië. Gezamenlijk worden acht Airbus tankvliegtuigen aangeschaft, waarvan er vijf op Eindhoven worden gestationeerd. Het eerste toestel zal op 24 juni 2020 officieel gepresenteerd worden op de vliegbasis Eindhoven.

Gekwalificeerd

De A330’s zijn ook bedoeld ter vervanging van de twee KDC-10 tankers. De eerste KDC-10 vertrok begin november al naar de nieuwe eigenaar in Amerika. Dat dit gebeurde voordat eerst de nieuwe tanker is afgeleverd, heeft te maken met een gebrek aan gekwalificeerd personeel.

Opleiding

Vanwege de omscholing naar de A330, is er op dit moment niet voldoende bemanning beschikbaar voor twee KDC-10’s. Recent hebben twee luchtmachtpiloten bij de KLM de opleiding afgerond tot copiloot, gezagvoerder en instructeur op de A330. De vliegers zullen nu een vervolg-opleiding krijgen op de Airbus A330 MRTT in Spanje.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button