fbpx
IncidentenLiefhebberNaast het nieuws

SAAB straaljager raakt bomen tijdens vliegshow in 1986 | Video

Dat de SAAB Viggen een reputatie heeft als onverwoestbaar toestel, wordt nog eens bevestigd door de volgende Youtube video. Op de video uit 1986 is te zien dat de Viggen een bomenrij raakte, maar daarna weer verder vloog.

Snelheid

Tijdens de vliegshow maakte het toestel een ‘roll’ op lage hoogte, zo staat beschreven op een Zweedse luchtvaarthistorische website. Door de lage snelheid verloor de Viggen teveel hoogte en raakte het een aantal bomen. Door vol gas te geven, wist de piloot weer hoogte te winnen. Achteraf bleek dat het vliegtuig de bomenrij raakte op een hoogte van slechts vier meter.

Noodlanding

Het toestel kon een noodlanding maken op het nabijgelegen vliegveld van Karlstad. De vleugels en neus waren beschadigd, maar de motor functioneerde nog zonder problemen. Uit voorzorg maakte de piloot een ‘wheels up landing’. Door het ‘bomen snoeien’ en de daaropvolgende noodlanding met ingetrokken landingsgestel, raakte het toestel ernstig beschadigd. De Viggen kon niet meer gerepareerd worden, maar de neus bleef bewaard en staat nu in een museum.

Leonard van den Broek

Redacteur en fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven waar het vliegverkeer rond het toenmalige Welschap zijn interesse wekte. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland. Zijn specialisatie betreft dan ook de militaire luchtvaart. In het dagelijks leven is Leonard werkzaam als jeugdarts.

Gerelateerde artikelen

Back to top button