fbpx
AirlinesEditors choiceFinancieelLiefhebberNaast het nieuwsOpmerkelijk

De 23 failliete maatschappijen van 2019

Voor veel luchtvaartmaatschappijen viel in 2019 het doek. De lijst heeft enkele relatief onbekende namen, maar er zitten ook grote, gerenommeerde maatschappijen tussen. De onderstaande lijst geeft per maand aan welke maatschappijen failliet zijn gegaan.

Concurrentie

Ondanks de voortvarende commerciële luchtvaartbranche, in een economisch gunstige tijd, blijkt des te meer hoe zwaar de concurrentie in de sector is. Het als maatschappij overleven tussen de prijsvechters en netwerkcarriers blijkt voor veel airlines jaarlijks weer een uitdaging. Klik op de naam van de maatschappij voor meer informatie.

Januari

California Pacific. De Californische maatschappij werd opgericht in november 2018 en heeft slechts drie maanden gevlogen met een vloot van vier Embraer 145 toestellen.

Asian Express Airline. De vrij onbekende maatschappij uit Tajikistan voerde met een Airbus A320 en twee Avro RJ100’s chartervluchten uit.

Februari

Germania. De Duitse budgetvlieger Germania was een van de grootste maatschappijen waarvoor in 2019 het doek viel. De maatschappij had een vloot van 30 toestellen.

Flybmi. De regionale maatschappij Flybmi verbond de Engelse midlands met grote Europese luchthavens. De maatschappij vloog met zeventien Embraers.

Insel Air. De voormalig KLM partner in het Caribisch gebied kampte met grote operationele problemen die uiteindelijk hebben geleid tot de ondergang van de maatschappij. Op het laatst vloog Insel Air met een vloot van drie Fokker 50’s.

Maart

WOW Air. Met een vloot van A320’s, A321’s en A330’s verbond WOW air Europa en Noord-Amerika met elkaar via IJsland. De voormalig CEO van de maatschappij zei dat de snelle groei fataal was voor WOW Air.

Aerolíneas de Antioquia. ADA, zoals de maatschappij bekend stond, vloog met vier Dornier 328 toestellen door Colombia vanuit thuisbasis Medellín.

Fly Jamaica Airways. Fly Jamaica verbond Jamaica met een enkele 767-300ER met Toronto en New York.

Air Philip. De Zuid-Koreaanse maatschappij heeft een half jaar lang regionale vluchten uitgevoerd vanuit Zuid-Korea. De maatschappij vloog met twee Embraer 145 toestellen.

April

Jet Airways. De voormalige grootste maatschappij van India was een bekend gezicht op Schiphol, waar een Boeing 777-300ER van de maatschappij nog steeds aan de ketting ligt.

Al Naser Wings Airlines. De maatschappij uit Irak voerde regionale vluchten uit met een enkele 737-400. In het verleden vloog de maatschappij onder andere met de Airbus A340-600 en de Boeing 767-200.

Juni

Avianca Brasil. De Braziliaanse dochter van Avianca heeft na een forse inkrimping van de vloot alsnog de handdoek in de ring moeten gooien.

Avianca Argentinië. Met een vloot van twee ATR-42’s vloog Avianca Argentinië tussen 2016 en 2019 op enkele regionale routes in Argentinië.

September

Aigle Azur. De Franse maatschappij die kort na de tweede wereldoorlog werd opgericht vloog vanuit Parijs naar bestemmingen in Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

XL Airways. Met een vloot van Airbus A330’s voerde de maatschappij vooral veel vluchten uit naar de Franse eilanden in het Caribisch gebied. Van de dochterondernemingen en de Europese vloot heeft de matschappij al eerder afscheid genomen.

Thomas Cook Airlines. Met ondernemingen in meerdere Europese landen, waaronder Nederland, was de ondergang van Thomas Cook niet te missen.

Adria Airways. De nationale maatschappij van Slovenië had een vloot van 20 vliegtuigen maar heeft het niet kunnen redden tussen prijsvechters als Wizz Air.

TAM. De maatschappij, die ooit werd opgericht als onderdeel van de Boliviaanse luchtmacht, voerde regionale vluchten uit vanuit Bolivia met een vloot van 20 toestellen.

Oktober

Peruvian Airlines. Peruvian voerde voornamelijk binnenlandse vluchten uit vanuit Lima, de hoofdstad van Peru. De maatschappij was een van de weinige maatschappijen van buiten Rusland om de Sukhoi Superjet te bestellen.

New Gen Airways. De Thaise maatschappij had een vloot van twaalf Boeing 737’s die werden ingezet op zowel lijn- als chartervluchten.

ViaAir. De chartermaatschappij uit Florida was actief in de gehele Verenigde Staten met een vloot van zes Embraer 145’s.

November

Taron-Avia. De Armeense maatschappij heeft slechts twee jaar bestaan. In die tijd vloog het bedrijf met drie Boeing 737-500’s.

Astra Airlines. Met een opvallende livery en een vloot van vier toestellen vloog Astra Airlines op verschillende binnenlandse routes in Griekenland.

Bestel de limited edition DC-3 'Rosinenbomber'-Aviationtag!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje luchtvaartgeschiedenis in huis. Deze iconische DC3 heeft nog dienst gedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog en heeft in 2008 als laatste vliegtuig, samen met een Junkers Ju-52, vanaf Berlin Tempelhof gevlogen.

Florimond de Rooy

Redacteur. Florimond heeft een passie voor luchtvaart en is al van jongs af aan actief in de general aviation. Naast zijn werkzaamheden bij Up in the Sky studeert Florimond aan de Universiteit Leiden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button