NieuwsOpmerkelijkProfessionalVeiligheid

‘AIVD blokkeert terugkeer Nederlandse piloten’

Enkele Nederlandse piloten die in het buitenland werken, krijgen van de AIVD geen verklaring van geen bezwaar en kunnen daardoor niet voor Nederlandse luchtvaartmaatschappijen vliegen, meldt de NRC.

Controles

Sinds de aanslagen van 9/11 zijn de controles van de AIVD aangescherpt. Piloten die in het buitenland hebben gewerkt, moeten worden gescreend als ze weer in Nederland bij een airline willen werken, omdat ze op kwetsbare plekken op luchthavens komen. De Nederlandse veiligheidsdiensten vragen daarvoor informatie op bij inlichtingendiensten in de betreffende landen, maar dat kan niet als er geen samenwerking is tussen de AIVD en de andere veiligheidsdienst.

Terug

Bij de VNV zouden 29 mensen zich hebben gemeld die terug willen, maar dit niet kunnen vanwege de regelgeving. “Dit is raar. Als de piloten voor een buitenlandse maatschappij naar Schiphol vliegen, komen ze ook op kwetsbare plekken op de luchthaven en is er niets aan de hand”, aldus Willem Schmid, voorzitter van VNV.

Periode

Voorheen kon iedere piloot die langer dan drie maanden verbleef in een land waarmee de AIVD niet samenwerkt, niet worden gescreend. Nu ligt de grens op vier jaar. Piloten moeten dan wel zelf foto’s, verblijfsgegevens, bewijs van goed gedrag en vliegroosters aanleveren die door de veiligheidsdienst worden gecontroleerd. Zij die langer dan vier jaar voor een buitenlandse maatschappij in een land zonder samenwerkingsverdrag werken, kunnen niet gescreend worden. Een woordvoerder van de AIVD zegt tegen de krant de ‘persoonlijke moeilijkheden die daardoor ontstaan te begrijpen, maar de nationale veiligheid gaat altijd voor.’

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close