fbpx
NieuwsProfessionalVeiligheid

‘Rapport: tekortkomingen bij helikopters Kustwacht’

Een rapport in handen van NRC stelt dat de Kustwachthelikopters allerlei tekortkomingen kennen. Het werd opgesteld door veiligheidsdeskundigen van KLM, Schiphol en NLR.

Ruimte

Aan boord van de helikopters is te weinig ruimte om slachtoffers goed te kunnen behandelen. Er zou zeer weinig ruimte zijn om te manoeuvreren rondom de patiënt en het zou zelfs fysiek bijna onmogelijk zijn om de tas met medische middelen te openen. Ook maken verpleegkundigen zich zorgen over hun eigen veiligheid aan boord. Ze zouden bijvoorbeeld geen helm hebben gekregen en kunnen zich ook niet altijd goed vastmaken. Ook de brancard kan niet gezekerd worden.

Andere zorgen

Verder worden medische dossiers onvoldoende afgeschermd. Medische preparaten zouden worden opgeslagen in een metalen kast zonder temperatuurregeling. Daarnaast zijn er zorgen over de werktijden. Personeel zou soms meerdere 24-uursdiensten achter elkaar moeten draaien. Ook zouden er bemanningsleden uit verschillende Europese landen komen die niet altijd goed Engels spreken.

Ongeluk

Aanleiding voor het onderzoek was een ongeval van een verpleegkundige tijdens een trainingsvlucht. Zijn enkel raakte blijvend beschadigd. KLM en Schiphol hebben een gezamenlijk medisch bedrijf dat alle verpleegkundigen, apparatuur en geneesmiddelen voor de Kustwachthelikopters levert. Direct na het verschijnen van het rapport besluit het bedrijf daarmee te stoppen. Tegen NRC zegt de KLM dat de reddingsactiviteiten ‘niet meer in het productportfolio passen.’

Reactie

De Kustwacht zegt tegen de krant dat het onderzoek ‘een aantal onduidelijkheden’ aan het licht heeft gebracht. Volgens de organisatie worden de nodige acties genomen door de betrokken partijen.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button