Editors choiceIncidentenNieuws

Nederlandse staat deels aansprakelijk voor vliegramp Faro 1992

De rechtbank van Den Haag heeft woensdag geoordeeld dat de Nederlandse staat voor twintig procent aansprakelijk is voor de vliegramp van Martinair in Faro in 1992. 28 nabestaanden en slachtoffers spanden de procedure aan tegen de toenmalige Raad voor de Luchtvaart.

Menselijke fout

Destijds werd er bekend gemaakt dat harde zijwind en een natte landingsbaan tot de crash hadden geleid. De rechtbank oordeelt nu dat de ramp ook te wijten is aan de piloten. Ze vlogen niet recht op de landingsbaan aan en namen geen gas terug. De rechtbank acht de Staat deels aansprakelijk omdat de Raad voor de Luchtvaart de nabestaanden toen onvolledig heeft geïnformeerd.

Schadevergoeding

De nabestaanden kregen waarschijnlijk een lagere schadevergoeding van Martinair, omdat de fouten van de piloten in het rapport buitenwegen waren gelaten. Ook in 1994 zou de Raad nog steeds de indruk hebben gewekt dat de weersomstandigheden de oorzaak van de crash waren. De noodzaak tot het afbreken van de landing in verband met de instabiliteit van de nadering van het vliegtuig werd niet benoemd in het toenmalige rapport, aldus

Uitspraak

De Staat moet nu alsnog twintig procent van de schade vergoeden die de eisers nog niet van Martinair hebben gekregen. Daarbij geldt wel een aansprakelijkheidslimiet. De hoogte van het schadebedrag moet per individuele eiser worden vastgesteld. Dat zal in een afzonderlijke schadestaatprocedure gebeuren.

Crash

Bij de crash kwamen 54 passagiers en twee crewleden om het leven. 106 mensen raakten zwaargewond. Er waren 340 inzittenden. Enkele jaren geleden kwam naar buiten dat het toestel technisch ook niet in orde was. De vervanging van het landingsgestel werd tot drie keer toe uitgesteld.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close