fbpx
737 MAXBoeingEditors choiceIncidentenNieuwsVeiligheidVliegtuigen

Interne mails Boeing tonen zorgen 737 MAX

In december 2019 meldde Boeing bij de Amerikaanse luchtvaartautoriteit, de FAA, dat er voorafgaand aan de rampen met de 737 MAX toestellen verschillende interne berichten over de vliegtuigen zijn verstuurd. De Amerikaanse vliegtuigbouwer heeft de berichten nu ook openbaar gemaakt, in het kader van transparantie.

FAA

De Federal Aviation Administration meldt dat de berichten geen nieuwe informatie bevatten. De berichten worden wel ‘zorgelijk’ genoemd door de luchtvaart waakhond. Zo wordt in meerdere E-mails vermeld dat personeel hun zorgen over het toestel niet kan uiten bij de vliegtuigbouwer.

Simulator

Uit veel van de interne berichten komt naar voren dat Boeing wilde voorkomen dat 737 NG piloten een simulator training zouden moeten volgen voordat zij de 737 MAX zouden mogen vliegen. In de ogen van Boeing was de besturing van de 737 MAX weinig anders dan die van de 737 NG, waardoor de training niet nodig zou zijn. Het personeel zette hier echter vraagtekens bij. Het vermoeden is dat Boeing de simulator training wilde voorkomen aangezien dit het toestel minder aantrekkelijk zou maken voor maatschappijen. Boeing heeft afgelopen week alsnog geadviseerd piloten te trainen in de simulator alvorens het de 737 MAX te laten vliegen.

Gevaar

De berichten tonen dat Boeing medewerkers zich maanden voor de eerste crash van de 737 MAX, in Indonesië, al bewust waren van een mogelijk gevaar. Zo hebben medewerkers elkaar gestuurd dat zij hun familie niet met het toestel zouden laten vliegen. Werknemers noemen de 737 MAX een vliegtuig dat is “ontworpen door apen die onder toezicht staan van clowns”.

Boeing

De vliegtuigbouwer noemt de toon van de mails onacceptabel en heeft afstand genomen van de uitspraken. Boeing geeft ook aan “passende maatregelen” te nemen tegen de betreffende werknemers.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button