fbpx
MilitairNieuwsProfessional

Exportvergunning voor F-35’s Singapore

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft toestemming gegeven voor de verkoop van twaalf Lockheed Martin F-35B’s aan Singapore. Dit is bekend gemaakt in een persbericht.

Definitief

Met deze exportvergunning kan de optie op acht toestellen worden omgezet in een definitieve order. In maart 2019 bestelde Singapore al vier toestellen, voor een uitgebreid test- en evaluatieprogramma. Destijds was nog niet bekend of Singapore zou kiezen voor de F-35A, of de duurdere F-35B STOVL versie (die verticaal kan landen).

Uitrusting

In het persbericht van de Amerikaanse Defense Security Cooperation Agency (DSCA) wordt melding gemaakt van de F-35B. Totale kosten van de order voor twaalf toestellen inclusief bijbehorende uitrusting, bedraagt 2,75 miljard US dollar. Formeel dient het Amerikaanse Congres ook nog in te stemmen met de verkoop van de vliegtuigen.

Vervanger

Met deze geplande order kiest Singapore definitief voor de F-35 als vervanger voor de F-16. De kans is groot dat het dus niet zal blijven bij twaalf toestellen. De Singaporese luchtmacht beschikt op dit moment over 60 F-16’s, die nu ongeveer 20 jaar oud zijn.

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button