IncidentenNieuwsVeiligheid

Iran geeft neerhalen 737 Urkaine toe

Iran heeft toegegeven de Boeing 737-800 Van Ukraine International Airlines die deze week neerstortte te hebben neergeschoten. Het toestel zou zijn aangezien als een vijandelijk doelwit.

Basis

De 737 kwam kort na het opstijgen dicht in de buurt van een militaire basis van de Iraanse revolutionaire garde. De Iraniërs zagen het toestel aan voor een Amerikaanse reactie op de raketaanvallen die Iran eerder die nacht had uitgevoerd op verschillende Amerikaanse doelwitten in Irak.

Bekend

Na eerder te hebben ontkend dat het toestel werd neergeschoten en de crash af te doen als het gevolg van een motorstoring kon Iran vermoedelijk niet meer om het bewijs van verschillende inlichtingendiensten, waaronder de Nederlandse MIVD, heen.

Vergissing

De Iraanse president Hassan Rohani noemt het een neerhalen van het toestel een “onvergeeflijke vergissing”. Rohani geeft op twitter aan dat de verantwoordelijken voor het neerhalen van het toestel vervolgd zullen worden.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close