fbpx
737 MAXBoeingIncidentenNieuwsVeiligheidVliegtuigen

FAA wil Boeing miljoenenboete opleggen

De Federal Aviation Administration, de luchtvaartautoriteit van de Verenigde Staten, wil Boeing een boete van 5,4 miljoen dollar opleggen, omgerekend ongeveer 4,8 miljoen euro. De boete wordt opgelegd voor het produceren van vliegtuigen met inferieure rails voor de slats.

737

In 2018 en 2019 zou Boeing 737 MAX toestellen hebben geproduceerd en gecertificeerd met slat rails van leverancier Spirit Aerosystems. Bij een kwaliteitsonderzoek van de producent van de slat rails bleken deze beneden de norm te presteren. De foutieve onderdelen zijn in 178 737 MAX toestellen gemonteerd. Ook in 133 737 NG’s zijn de inferieure rails gebruikt, hiervoor heeft de FAA eerder al een boete van 3,5 miljoen euro opgelegd.

Toezicht

De FAA heeft geoordeeld dat Boeing de producent van het onderdeel niet voldoende heeft gecontroleerd. Voor vliegtuigen die beschikken over het inferieure onderdeel is een Airworthiness Directive afgegeven, waardoor maatschappijen verplicht het toestel moeten inspecteren.

Slats

De zogenaamde slats bevinden zich op de voorlijst van de vleugel. Door slats uit te schuiven bij de start of landing genereert de vleugel meer lift waardoor het toestel beter vliegt bij lage snelheden. De slat rails zorgen ervoor dat de slats kunnen in- en uitschuiven.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button