FinancieelFrequente reizigerNieuwsNL nieuwsProfessionalSchiphol Airport

Dit levert een groeiend Schiphol de Nederlandse economie op

Als Schiphol zou kunnen groeien tot 540.000 vluchten per jaar, dan zou dat in 2025 de Nederlandse economie 40 tot 226 miljoen euro kunnen opleveren, afhankelijk van de economische groei. Deze cijfers zijn exclusief de effecten op geluid, luchtkwaliteit en veiligheid en werkgelegenheid en toerisme.

Studies

Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau SEO. In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn er drie economische studies op het gebied van luchtvaart uitgevoerd. De inzichten wil minister Van Nieuwenhuizen gebruiken voor de luchtvaartnota, die in de zomer moet verschijnen.

Nederlandse economie

De huidige 500.000 vliegbewegingen per jaar dragen 10,4 miljard euro bij aan de Nederlandse economie, blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Decisio. Als er 40.000 extra vluchten bij zouden komen, dan zou dat dus betekenen dat de toevoeging aan de Nederlandse welvaart met zo’n 2,17 procent zal stijgen (226 miljoen euro), in het gunstigste geval, zo blijkt uit het eerstgenoemde rapport. Als de economie niet genoeg groeit, dan zal die 10,4 miljard met zo’n 0,38 procent (40 miljoen euro) stijgen.

Capaciteitsbeperking

Het rapport van SEO stelt ook dat capaciteitsbeperking op Schiphol zal leiden tot hogere reiskosten voor passagiers en bedrijven. Maar het zal ook voordelen opleveren omdat de negatieve externe effecten in Nederland dan niet verder toe zullen nemen.

Routenetwerk

Ook is het volgens SEO waarschijnlijk dat het routenetwerk van Schiphol minder divers wordt, als slots schaars worden en de luchtvaartmaatschappijen zich daardoor op meer lucratieve marktsegmenten en bestemmingen gaan richten. “Dit kan ten koste gaan van bestemmingen met een hoog aandeel transfer- en niet-zakelijke passagiers. Door de hoge ticketprijzen en netwerkverschraling wordt de Schiphol-regio minder aantrekkelijk voor bedrijven”, aldus het rapport.

Werkgelegenheid

Volgens SEO zorgt verruiming van de capaciteit voor extra werkgelegenheid binnen de luchtvaartsector. Wanneer dat gepaard gaat met een daling van de werkloosheid, leidt dit tot hogere belastinginkomsten en lagere overheidsuitgaven aan uitkeringen. Dit heeft een positief effect op de nationale welvaart. In de huidige krappe arbeidsmarkt zal een toename van de arbeidsvraag vooral leiden tot verdringing in andere sectoren. Dit is in lijn met resultaten uit eerdere onderzoeken, aldus het onderzoeksbureau.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/