fbpx
FinancieelNieuwsNL NieuwsProfessionalSchiphol Airport

Zo presteert Schiphol ten opzichte van concurrerende luchthavens

Van de voor Nederland belangrijke landen is Schiphol goed verbonden met Indonesië, Taiwan en Brazilië. De connectiviteit naar India, Zuid-Afrika en Japan daarentegen is lager dan die van de meeste concurrenten.

Concurrentie

Dit blijkt uit een jaarlijkse monitor, uitgevoerd door onderzoeksbureau SEO in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De monitor geeft een beeld van de ontwikkeling van het netwerk op Schiphol ten opzichte van zes concurrerende luchthavens: Parijs Charles de Gaulle, Londen Heathrow, Frankfurt, München, Istanbul en Dubai.

Onderzoek

Ondanks het capaciteitsplafond van 500.000 vluchten per jaar, stijgt de directe connectiviteit op Schiphol. Deze stijging komt doordat de monitor zich niet richt op vrachtvluchten en niet-lijnvluchten. In 2019 hebben deze plaatsgemaakt voor passagiers- en lijnvluchten. De resultaten hebben betrekking op de maand september. In die maand waren er in 2019 meer vluchten ten opzichte van enkele andere maanden. Het onderzoek stelt dat de ontwikkeling in indirecte connectiviteit en de hubconnectiviteit op Schiphol achterblijft ten opzichte van die op de meeste andere luchthavens.

Global cities

Nieuw in de monitor over 2019 is de verbondenheid van Schiphol met de veertig belangrijkste ‘global cities’ op andere continenten. De luchthaven is direct verbonden met 38 van dit soort steden. Wel is de connectiviteit lager dan die van de meeste concurrerende luchthavens, als het gaat om directe vluchten.

AF-KLM

Ook werd het netwerk van Air-France-KLM op Schiphol vergeleken met dat op Parijs Charles de Gaulle. Daaruit blijkt dat de netwerken van KLM en Air France op Schiphol en Parijs Charles de Gaulle zich in ‘in grote lijnen gelijkmatig hebben ontwikkeld’, aldus SEO.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button