fbpx
AirbusEditors choiceLiefhebberNieuwsProfessionalVliegtuigen

Airbus neemt BelugaXL in dienst

Airbus heeft zijn eigen BelugaXL in dienst genomen. Hiermee heeft de bouwer een extra transportcapaciteit van dertig procent, waardoor het productieritme van de passagiersvliegtuigen verhoogd kan worden.

Vervanging

Op 9 januari werd de eerste operationele vlucht uitgevoerd. Het is het eerste toestel van zes BelugaXL’s dat de ST-voorgangers moet vervangen. Stapsgewijs zullen de andere toestellen tussen 2020 en 2023 in dienst worden genomen.

Mijlpaal

In november 2014 werd het toestel gelanceerd. De indienstname noemt Airbus een belangrijke mijlpaal. “Hiermee wordt het succes van het intern luchtvaartprogramma bevestigd dat in november 2019 door EASA bekroond werd met het typecertificaat. Tijdens de intensieve testperiode voerde de BelugaXL meer dan 200 testvluchten uit, goed voor meer dan 700 vlieguren”, aldus de vliegtuigbouwer.

Specificaties

De BelugaXL kan twee A350 XWB-vleugels transporteren. Een BelugaST kon er slechts één tegelijk vervoeren. Met een maximumlading van 51 ton kan de BelugaXL 4.000 km (2.200 zeemijlen) afleggen. Het toestel is 63 meter lang en acht meter breed en wordt aangedreven door Rolls-Royce Trent 700 motoren.

Vlieg zelf in een Boeing 737 bij SimFlying!

Bij SimFlying verwelkomen we je graag aan boord van onze Boeing 737NG-simulator, zowel voor mensen met én zonder vliegervaring. Kijk voor meer informatie op de website www.simflying.nl.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button