fbpx
MilitairNieuwsProfessional

Lockheed Martin levert 50 Herculessen aan Amerikaanse defensie

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft een contract gesloten met Lockheed Martin voor 50 C-130J ‘Super Hercules’ vrachtvliegtuigen. Dit maakte het bedrijf bekend in een persbericht.

Optie

Eind december werd de overeenkomst gesloten voor de levering van 24 HC/MC-130J Hercules toestellen voor de USAF, 20 KC-130J Herculessen voor US Marine Corps en een optie voor zes HC-130J’s voor de Amerikaanse kustwacht (US Coast Guard). De totale order vertegenwoordigt een waarde van ruim 3 miljard US dollar.

USAF MC-130J ‘Commando II’ Special Operations Hercules © Leonard van den Broek

Bijtanken

De HC/MC-130J toestellen zijn aangepast voor ‘Special Operations’ van de Amerikaanse luchtmacht. Uitgerust met speciale radar en sensoren, worden deze Herculessen met name ingezet bij reddingsoperaties achter vijandelijke linies (‘Combat Search And Rescue’ of CSAR). De KC-130J voor de Marines is een gecombineerd vracht/tankvliegtuig. Met tanks en bijtankslangen onder de vleugel, kan de KC-130J helikopters en gevechtsvliegtuigen bijtanken in de lucht.

Capaciteiten

“Het contract vertegenwoordigt een gezamenlijk engagement van Lockheed Martin en de Amerikaanse overheid voor het leveren van bewezen capaciteiten die voldoen aan de missie en betaalbaarheidseisen van de gebruikers”, zei Rod McLean, algemeen directeur Air Mobility & Maritime Missions bij Lockheed Martin, in het persbericht.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button