fbpx
IncidentenNieuws

‘PS752 geraakt door twee Iraanse raketten’

The New York Times heeft videobeelden geverifieerd waarop te zien is dat vlucht PS752 door twee raketten is geraakt. De beelden werden gemaakt door een bewakingscamera in de buurt en door een Iraniër op YouTube geplaatst.

Warmtesporen

Een Amerikaanse functionaris zei eerder op basis van satellietdata dat er warmtesporen te zien waren van twee raketten. De krant noemt de video authentiek. Volgens The Times zijn de beelden afkomstig van een bewakingscamera op het dak van een gebouw in het dorp Bid Kaneh, zo’n 6 kilometer vanaf de militaire basis.

Video

Op de video is te zien dat het vliegtuig wordt getroffen door een raket en daarna probeert terug te keren naar de luchthaven van Teheran. Daarna volgt een tweede inslag, waardoor het toestel neerstort. Als datum staat op de video ‘2019-10-17’ en niet 8 januari 2020, de dag waarop het incident plaatsvond. Volgens de krant maakt de bewakingscamera gebruik van de Perzische kalender, en niet de Gregoriaanse. Acht januari wordt dan vertaald naar de achttiende dag van Dey, de tiende maand in de Perzische kalender. Alsnog zit er dan een afwijking in de datum van één dag. Volgens de krant zou dat komen door het verschil tussen de Perzische en Gregoriaanse schrikkeljaren.

Fout

Vorige week gaf Iran toe dat het toestel ‘per ongeluk werd neergeschoten’. De president van het land noemt het neerhalen van het toestel een ‘onvergeeflijke vergissing’. Deze week zijn er verdachten opgepakt omtrent de ramp met het vliegtuig van Ukraine International Airlines.

Vlieg zelf in een Boeing 737 bij SimFlying!

Bij SimFlying verwelkomen we je graag aan boord van onze Boeing 737NG-simulator, zowel voor mensen met én zonder vliegervaring. Kijk voor meer informatie op de website www.simflying.nl.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button