fbpx
LiefhebberMilitairNieuws

‘Belgische Luchtmacht stelt Alpha Jet buiten dienst’

De laatste drie Belgische Alpha-Jets zijn afgelopen maandag terug gekeerd naar de vliegbasis Bevekom in België. Dit betekent ook meteen de uit dienst name van dit vliegtuigtype. Dat zegt de Belgische Luchtmacht tegen de Belgische nieuwswebsite Nieuwsblad.

Samenwerking

Sinds de start van een samenwerkingsverband tussen de Belgen en de Fransen in 2003 waren de Belgische Alpha Jets gestationeerd op de Franse vliegbasis Cazaux. De Belgische Alpha Jets waren vanwege een moderniseringsprogramma op een betere standaard gebracht dan de toestellen van de Fransen.

Overcapaciteit

Vanwege een overcapaciteit van gemoderniseerde Alpha Jets aan Belgische zijde, een beperkt aantal Belgische student piloten en te weinig inzetbare trainingstoestellen aan Franse zijde werden de Belgische Alpha Jets gebruikt door de ‘Advanced Jet Training School’ voor de training van zowel Belgische als Franse piloten. In een periode van vijftien jaar zijn er 50.000 vlieguren gemaakt en zijn 165 Belgische piloten opgeleid.

Verkoop

Door de verplaatsing van de opleiding van gevechtspiloten naar het ‘Euro-Nato Joint Jet Pilot Training’ op Sheppard Airforce Base in Texas, stopten de Belgen hun deelname aan het Frans-Belgische programma in oktober 2018. De Franse Luchtmacht heeft vanaf die tijd de Belgische Alpha Jets nog gebruikt. De 25 Alpha Jets die België nu aan de kant heeft gezet zullen worden opgeslagen op de vliegbasis Bevekom en zullen worden verkocht.

Bestel nu een uniek custom made raampaneel!

Dit unieke raampaneel uit een Boeing 737-BBJ kun je naar eigen smaak laten bewerken.

Daniel Ravenswaay

Militair luchtvaart fotograaf. Daniel is opgegroeid in Cuijk, in de aanvliegroute van baan 24 op Volkel en hier is zijn interesse in de militaire luchtvaart ontstaan. In zijn vrije tijd is hij geregeld te vinden bij militaire vliegvelden in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button