fbpx
MilitairNieuwsProfessional

‘F-35 logistiek systeem wordt vervangen’

Het Pentagon heeft besloten om ALIS, het logistieke systeem van de F-35, te laten vervangen door een nieuw systeem van Lockheed Martin. Dit schrijft persbureau Reuters.

Onderhoud

ALIS (Autonomic Logistics Information System) is het informatiesysteem voor het onderhoud van de F-35. Monteurs en technici kunnen hiermee bijvoorbeeld bij elk toestel aflezen welk onderdeel wanneer vervangen moet worden. Ook is er een systeem van centrale magazijnen aan gekoppeld. Zo hoeft niet elke luchtmacht een grote hoeveelheid aan reserve-onderdelen op voorraad te houden. Het centrale magazijn voor Europa wordt gevestigd op de vliegbasis Woensdrecht.

Vertragingen

Het Pentagon is echter niet tevreden over ALIS, vanwege oplopende vertragingen. Terwijl ALIS juist was bedoeld om onderhoudswerkzaamheden te vergemakkelijken en versnellen. Ellen Lord, chef wapenaankopen van het Pentagon, werd geciteerd door Reuters: “ALIS wordt vervangen door het ‘Operational Data Integrated Network’ (ODIN) van Lockheed Martin.” ODIN zal nog worden gestroomlijnd om het efficiënter te maken. Binnen drie jaar zou ALIS volledig vervangen moeten zijn door ODIN.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button