fbpx
MilitairNieuwsProfessional

‘Contract voor Poolse F-35’s komt eraan’

Deze maand zal het contract worden ondertekend voor de aankoop van de Lockheed Martin F-35 voor de Poolse luchtmacht. Dit bevestigde de Poolse minister van Defensie via sociale media.

Onderhandelingen

In een interview met een Poolse radiozender zei minister Błaszczak van Defensie dat de onderhandelingen met Amerika over de aankoop van de toestellen bijna zijn afgerond. Hij zei ervan overtuigd te zijn dat in januari de overeenkomst zal worden ondertekend voor de aanschaf van 32 F-35 gevechtsvliegtuigen.

Compensatie

Volgens Poolse media vertegenwoordigt het contract (inclusief onder meer reserve-onderdelen, training en ondersteuning) een waarde van 6,5 miljard US dollar. Polen ziet af van compensatie-orders, omdat de kosten daarvan (ongeveer 1 miljard US dollar) te hoog werden geacht. In plaats daarvan hoopt Polen op aparte samenwerkingsovereenkomsten tussen de Amerikaanse en Poolse luchtvaartindustrie.

Vervangen

Naar verwachting zullen de eerste F-35’s voor Polen in 2024 worden afgeleverd. Deze zullen net als de eerste Nederlandse F-35’s, in Amerika worden gebruikt voor het omscholen van piloten. De eerste F-35’s zullen waarschijnlijk in 2026 naar Polen komen. De toestellen zullen de verouderde MiG-29’s en Su-22’s gaan vervangen.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button