fbpx
IncidentenNieuwsVeiligheid

‘Iran wil zwarte doos PS752 toch zelf houden; Oekraïne oefent druk uit’

Iran zou de zwarte dozen van het gecrashte toestel van Ukraine International Airlines toch zelf willen houden. Oekraïne wil de druk opvoeren om deze alsnog te krijgen.

Analyse

Zaterdag meldde het Iraanse Tasnim News Agency dat de Iraanse autoriteiten voorbereid waren om de data uit de zwarte dozen te laten analyseren door experts uit Frankrijk, Canada en de Verenigde Staten. Het meldde toen niet wanneer het naar Oekraïne gestuurd zou worden.

Zelf

Zondag zei Iran dat het zelf de data uit de zwarte dozen probeert te analyseren. Het land ontkende de eerdere berichten dat de zwarte dozen naar Oekraïne verzonden zouden worden, weet persbureau Reuters.

Druk

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Vadym Prystaiko, heeft gezegd de druk op Iran op te voeren tijdens het bezoek dat vandaag staat gepland aan de Iraanse Minister van Wegen en Stedelijke Ontwikkeling, Mohammad Eslami. Het teruggeven van de zwarte dozen zou aantonen dat Iran een onbevooroordeeld onderzoek naar de crash wil, aldus Prystaiko.

Oekraïne

Direct na de crash zeiden Iraanse autoriteiten dat Boeing de zwarte doos in ieder geval niet zou krijgen voor analyse. Na internationale druk zei het land dat de flight recorder toch geanalyseerd zou worden door onder andere de VS, Canada en Oekraïne. Ook werd bekend dat de zwarte dozen naar Oekraïne gestuurd zouden worden.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button