BoeingBoeing 747LiefhebberNieuwsVliegtuigtype & -bouwer

Eerste lijnvlucht Boeing 747 vijftig jaar geleden

Het is vandaag precies vijftig jaar geleden dat de Boeing 747 de eerste lijnvlucht maakte. De primeur was destijds voor Pan Am.

Vertraging

Op 15 januari werd de eerste 747 voor de maatschappij gedoopt als ‘Clipper Victor’. De eerste commerciële vlucht zou op de avond van 21 januari uit New York koers zetten naar Londen, maar door een oververhitte motor kort voor vertrek moest er een vervangend toestel worden ingezet. Dit leidde tot meer dan zes uur vertraging, waardoor de vlucht pas op 22 januari vertrok.

Eind

Vijftig jaar later begint het toestel aan zijn eind te komen. Steeds meer maatschappijen faseren het toestel uit. KLM vloog bijvoorbeeld tot januari 2016 met 22 747’s en begon daarna met de uitfasering van het type. In 2021 moet de laatste 747 van de maatschappij de vloot verlaten. Qantas vliegt in februari voor het laatst met het toestel.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/