fbpx
BoeingLiefhebberNieuwsVliegtuigen

Eerste lijnvlucht Boeing 747 vijftig jaar geleden

Het is vandaag precies vijftig jaar geleden dat de Boeing 747 de eerste lijnvlucht maakte. De primeur was destijds voor Pan Am.

Vertraging

Op 15 januari werd de eerste 747 voor de maatschappij gedoopt als ‘Clipper Victor’. De eerste commerciële vlucht zou op de avond van 21 januari uit New York koers zetten naar Londen, maar door een oververhitte motor kort voor vertrek moest er een vervangend toestel worden ingezet. Dit leidde tot meer dan zes uur vertraging, waardoor de vlucht pas op 22 januari vertrok.

Eind

Vijftig jaar later begint het toestel aan zijn eind te komen. Steeds meer maatschappijen faseren het toestel uit. KLM vloog bijvoorbeeld tot januari 2016 met 22 747’s en begon daarna met de uitfasering van het type. In 2021 moet de laatste 747 van de maatschappij de vloot verlaten. Qantas vliegt in februari voor het laatst met het toestel.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button