fbpx
BoeingIncidentenNieuwsNL NieuwsSchiphol AirportVeiligheidVliegtuigen

‘Tweede Kamer wil hoorzitting voor Boeing topman’

De Tweede Kamer wil David Calhoun, de topman van Boeing, horen over de betrokkenheid van Boeing bij het onderzoek naar de vliegramp van de Turkish Airlines 737-800 bij de Polderbaan in 2009. Eerder deze week meldde de New York Times dat het onderzoeksrapport van de ramp te mild zou zijn voor Boeing en dat Boeing druk zou hebben uitgeoefend om de uitkomst van het onderzoek te beïnvloeden.

Kamer

De Tweede Kamer wil naar aanleiding van de eerdere berichtgeving de Boeing topman horen om vast te stellen of het onderzoek inderdaad door Boeing gemanipuleerd zou kunnen zijn. Door de schuld grotendeels naar menselijke fouten te schuiven zou Boeing eventuele technische problemen kunnen verbergen.

Fout

De onderzoekers zouden zich vooral hebben gericht op de piloten die te laat handelden toen er een geautomatiseerd systeem defect was. Dat zou blijken uit documenten en interviews met Boeing en Amerikaanse veiligheidsambtenaren. Maar de fout was niet alleen van de crew, stelt de krant. Keuzes van Boeing, waaronder riskante ontwerpkeuzes en slechte veiligheidsassessments, hebben ook bijgedragen aan het ongeluk.

Crash

De Boeing 737-800, die onderweg was van Istanboel naar Amsterdam, stortte op 25 februari 2009 kort voor de landing op de polderbaan neer waarbij het toestel in drie delen brak. Bij de vliegramp kwamen negen inzittenden om het leven, onder wie de piloten. De voornaamste aanleiding voor de vliegramp zou verkeerd menselijk handelen zijn geweest, zo concludeerde de onderzoeksraad voor veiligheid destijds.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button