BoeingIncidentenNieuwsNL nieuwsSchiphol AirportVeiligheidVliegtuigtype & -bouwer

‘Tweede Kamer wil hoorzitting voor Boeing topman’

De Tweede Kamer wil David Calhoun, de topman van Boeing, horen over de betrokkenheid van Boeing bij het onderzoek naar de vliegramp van de Turkish Airlines 737-800 bij de Polderbaan in 2009. Eerder deze week meldde de New York Times dat het onderzoeksrapport van de ramp te mild zou zijn voor Boeing en dat Boeing druk zou hebben uitgeoefend om de uitkomst van het onderzoek te beïnvloeden.

Kamer

De Tweede Kamer wil naar aanleiding van de eerdere berichtgeving de Boeing topman horen om vast te stellen of het onderzoek inderdaad door Boeing gemanipuleerd zou kunnen zijn. Door de schuld grotendeels naar menselijke fouten te schuiven zou Boeing eventuele technische problemen kunnen verbergen.

Fout

De onderzoekers zouden zich vooral hebben gericht op de piloten die te laat handelden toen er een geautomatiseerd systeem defect was. Dat zou blijken uit documenten en interviews met Boeing en Amerikaanse veiligheidsambtenaren. Maar de fout was niet alleen van de crew, stelt de krant. Keuzes van Boeing, waaronder riskante ontwerpkeuzes en slechte veiligheidsassessments, hebben ook bijgedragen aan het ongeluk.

Crash

De Boeing 737-800, die onderweg was van Istanboel naar Amsterdam, stortte op 25 februari 2009 kort voor de landing op de polderbaan neer waarbij het toestel in drie delen brak. Bij de vliegramp kwamen negen inzittenden om het leven, onder wie de piloten. De voornaamste aanleiding voor de vliegramp zou verkeerd menselijk handelen zijn geweest, zo concludeerde de onderzoeksraad voor veiligheid destijds.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/