fbpx
LiefhebberNaast het nieuwsRuimtevaart

Schots ruimtevaartbedrijf wil in lente raket lanceren vanaf IJsland

Het Schotse ruimtevaartbedrijf Skyrora is van plan om in de lente van 2020 een raket te lanceren vanaf IJsland. Dat bevestigt het bedrijf tegenover Up in the Sky.

Suborbitaal

Skyrora is een start-up die raketten ontwikkelt om satellieten de ruimte in te sturen. Op IJsland wil het daarvoor tests uitvoeren met suborbitale ruimtevluchten. Dat zijn vluchten waarbij de raket wel de ruimte bereikt, maar direct terugkeert op aarde.

IJsland

“IJsland is een fantastische locatie voor het lanceren van suborbitale raketten, met een bestaande erfenis van het lanceren van kleinere raketten zoals Mjölnir”, vertelt Katie Miller, project manager bij Skyrora. Daarmee doelt Miller op een groep masterstudenten van Reykjavik University die in 2014 met succes een kleine raket wist te lanceren om foto’s te maken van het noorderlicht.

Hoger

De raket van de studenten kwam zo’n zes à zeven kilometer hoog. Skyrora wil hoger komen: de raket moet een hoogte van veertig tot honderd kilometer bereiken. Uiteindelijk moeten er door het bedrijf drie raketten gelanceerd worden dit jaar. Wel moet er nog toestemming komen voor de tests van Skyrora. Ook is de precieze locatie nog niet bekend. “We zijn in gesprek met tientallen lokale overheden en belanghebbenden om een locatie te bepalen voor de lancering. We mikken momenteel op het tweede kwartaal van 2020 om de eerste test uit te voeren”, aldus Miller.

Michael Stoelinga

Redacteur. Michael heeft een bachelor in de journalistiek en is na zijn studie bij Up blijven 'hangen'. In zijn vrije tijd sport hij graag en hij houdt van reizen. Met name heeft hij een voorliefde voor Noord-Europese landen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button