NieuwsNL nieuwsSchiphol AirportVeiligheid

Beveiligers Schiphol willen zelfbeschikking over handschoenen

Beveiligers op Schiphol bepalen volgende week donderdag (6 februari) zelf of zij handschoenen willen dragen of niet. Daarmee willen zij een signaal afgeven aan de leiding, omdat ze normaal alleen handschoenen mogen gebruiken bij ‘vieze passagiers’.

Weggestuurd

Beveiligers die bij het fouilleren permanent handschoenen willen dragen, worden daarop aangesproken door de leiding. Dat zegt Erik Maas, onderhandelaar van CNV Vakmensen: “Het wordt niet geaccepteerd. We horen nu zelfs verhalen van beveiligers die naar huis zijn gestuurd of maar even ander werk moesten gaan doen, omdat ze weigerden om hun handschoenen uit te doen. Dit kan echt niet, we zijn hier nu helemaal klaar mee.”

Beleid

De vakbond zegt dat Schiphol en de ingehuurde beveiligingsbedrijven een strak beleid hanteren. Alleen als ze een ‘vieze’ passagier zien, mogen ze handschoenen gebruiken. “Als de passagier waarneembaar onhygiënisch is of als de passagier hier om vraagt, is het aan de beveiliger om wel of niet met handschoenen te fouilleren”, luidt de werkinstructie van beveiligingsbedrijf G4S.

Te lang

Als de beveiligers langer de handschoenen aanhouden, dan worden ze op de vingers getikt volgens Maas: “Ze krijgen opmerkingen dat ze de handschoenen uit moeten doen. Weigeren ze dat, dan wordt dat gerapporteerd. We horen nu zelfs verhalen van mensen die ander werk krijgen opgedragen of zelfs naar huis worden gestuurd.”

Eis

De vakbond eist dat het handschoenen-protocol zo snel mogelijk wordt aangepast. Uit een enquête die CNV vorig jaar hield, blijkt dat de meeste beveiligers ‘liefst altijd’ (57 procent) met handschoenen willen fouilleren óf er in ieder geval zelfstandig over kunnen beschikken als ze dat nodig vinden (37 procent). Zes procent van de beveiligers heeft geen behoefte aan handschoenen.

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close