fbpx
BoeingEditors choiceNieuwsProfessionalVeiligheid

Boeing CEO niet naar Nederland voor hoorzitting crash Turkish Airlines

De CEO van Boeing heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat hij niet naar Nederland komt voor een hoorzitting over de Turkish Airlines crash van 2009.

Update 10:21: Sidney Dekker, Pieter van Vollenhoven (voormalig voorzitter OvV) en Jeroen Dijsselbloem (huidige voorzitter OvV) hebben hun deelname aan de hoorzitting bevestigd, zo meldt de Tweede Kamer.

Brief

In de brief zegt Boeing dat onderzoek naar luchtvaartincidenten van cruciaal belang zijn voor de veiligheid en dat het vereist dat fabrikanten goed samenwerken met de autoriteiten. De bouwer is van mening dat het als technisch adviseur de NTSB destijds uitgebreide ondersteuning heeft gegeven voor het onderzoek. Tevens laat het bedrijf weten dat de NTSB ook niet naar Nederland komt voor de hoorzitting.

Hoorzitting

Nadat de New York Times in januari meldde dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid te mild zou zijn geweest voor Boeing bij het onderzoek naar de crash, wilde de Tweede Kamer een hoorzitting over de betrokkenheid van Boeing bij het onderzoek.

Uitnodigingen

Ook wilden de Kamerleden de NTSB horen, de oud-voorzitter en huidige voorzitter van de OvV en hoogleraar Sidney Dekker. Hij verrichtte een deel van het onderzoek, maar volgens de Amerikaanse krant werden zijn bevindingen uit het eindrapport gelaten. Deze maand publiceerde de OvV zijn gedeelte alsnog op de website.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button