AirlinesDuurzaamheidEditors choiceElektrisch vliegenInnovatieNieuws

EasyJet stap dichter bij elektrisch vliegen

EasyJet is een stap verder op het pad naar een commercieel elektrisch vliegtuig. Partner Wright Electric begint naar eigen zeggen met de ontwikkeling van de motoren en systemen voor het toestel.

Motoren

Donderdag zei Wright Electric dat het elektrische motoren van 1,5 megawatt gaat bouwen. Deze motoren komen niet onder de vleugel te hangen, maar worden in de vleugel geplaatst. Daarnaast gaf het bedrijf aan begonnen te zijn met de ontwikkeling van elektrische systemen die volstaan voor commerciële vluchten van het toestel. In 2021 moeten de eerste grondtesten van de elektrische motor plaatsvinden. In 2023 zou het vliegtuig al voor de eerste reeks testvluchten de lucht in moeten gaan

Samenwerking

EasyJet en het Amerikaanse Wright Electric kondigden in 2017 aan samen te werken aan de ontwikkeling voor een elektrisch vliegtuig. Het zou daarbij gaan om een korte afstandstoestel dat 120 tot 220 passagiers kan vervoeren.

Vliegtuig

Het narrowbody-vliegtuig zal plaats hebben voor 186 passagiers en een afstand van ongeveer 500 kilometer kunnen vliegen. Twintig procent van de easyJet-passagiers vliegt deze afstand of minder, waardoor dit toestel een grote kostenbesparing kan betekenen. Bovendien staat de luchtvaartsector steeds meer onder druk om duurzame alternatieven te ontwikkelen en zou elektrisch vliegen een grote rol kunnen spelen in het reduceren van de CO2-uitstoot.

Schiphol

Het bereik van ongeveer 500 kilometer zou betekenen dat easyJet het toestel kan inzetten tussen Amsterdam en Londen, de op één na drukste route van Europa. Ook de route Amsterdam-Hamburg is een voorbeeld van een mogelijk elektrisch te vliegen route. EasyJet-topman Johan Lundgren gaf in 2018 al aan dat hij Schiphol als ideale locatie ziet om van en naar elektrisch te vliegen. CEO van Wright Electric, Jeffrey Engler, gaf destijds in het kader van het debat rond de geluidsoverlast van vliegtuigen aan dat het elektrische vliegtuig ’50 procent’ stiller zou zijn dan huidige toestellen.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/