fbpx
Historische LuchtvaartLiefhebberNaast het nieuwsSchiphol AirportVideo

Vandaag in 1949: Schiphol groeit | Video

Jan Dellaert presenteerde in 1949 zijn uitbreidingsplannen voor luchthaven Schiphol. Er moesten een moderne verkeerstoren en zes tot tien start- en landingsbanen rond een nieuwe terminal verrijzen. Daarnaast zouden er een nieuwe snelweg en een spoorbaan tussen Amsterdam en Den Haag moeten komen. De kosten waren met 95 miljoen gulden net te hoog: Schiphol kreeg vier landingsbanen in alle vier de windrichtingen. Dellaerts ontwerpen vormen de basis voor het Schiphol dat we nu kennen.

Lees meer over de geschiedenis van Schiphol op de website van de luchthaven.

Video: via OpenBeelden
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)
Polygoon Hollands Nieuws (producent)

Sytse Sijbesma

Hoofdredacteur van Up in the Sky. Sytse studeert sinds 2018 Fiscaal Recht en Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden en is van jongs af aan gepassioneerd over ruimtevaart en commerciƫle, zakelijke en recreatieve luchtvaart.

Gerelateerde artikelen

Back to top button