fbpx
LiefhebberNaast het nieuwsOpinie

Chute! | Column Goof

Precies vandaag maar dan in 1960, werd Pilot Officer Noel Lokuge van de Ceylonese Luchtmacht met een Martin-Baker schietstoel uit zijn malfunctionerende Jet Provost geëjaculeerd.

De man dwarrelde omlaag aan zijn parachute. Hij had geen schrammetje en vloog de volgende dag alweer.

Noel Lokuge was de 57e vlieger die de iconische stropdas van de fabrikant van de schietstoel mocht ontvangen. Als felicitatie en herinnering. Al zal een geheugensteuntje bij een dergelijke heftige ervaring niet echt nodig zijn.

Intussen staat de teller op 7613. De Hilversumse vlieginstructeur en F16-vlieger Bob Verkroost vertelde mij ooit dat hij als enige Nederlander maar liefst twee keer uitgestapt is, zoals dat in vliegers-jargon heet. Of hij twee ook stropdassen heeft gekregen? Bob?

Onze Yaks gaan te langzaam voor een schietstoel; je wordt geacht er zelf uit te klimmen. De weldoordachte Russische drill wordt er tijdens de training voor de type-rating door Rob Grotendorst en Erik van der Pluijm goed ingestampt.

Op z’n janboerenfluitjes, en uit mijn hoofd: canopy open, riemen los (nìet die van de parachute, in je blinde paniek), headset los (denk eens wat er gebeurt als je die vergeet), rechterhand aan de linkerrand van de canopy, dan de hakken op de rand van de stoel (een soort vierkante metalen afwasteil; waar de chute precies in past, als kussen). Dan met kracht afzetten met het rechterbeen, en over de rand omlaag duiken, zodat je het stabilo ontwijkt.

Een andere gecertificeerde Russische methode is met riemen en headset los inverted gaan vliegen, en dan op de top door een flinke voorwaartse douw tegen de knuppel verticaal uitgespuwd worden.

U zult begrijpen: het proeven van de pudding laat ik graag aan me voorbij gaan.

Goof Bakker

[email protected]

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button