fbpx
IncidentenNieuws

‘Iran wist direct dat PS752 was neergehaald’

Mogelijk wist Iran al meteen na de crash van PS752 dat het vliegtuig was neergehaald. Dat blijkt uit een gelekt audiofragment waarin een Iraanse piloot van een in de buurt vliegend toestel met de luchtverkeersleiding praat.

Fragment

Eerder deze week werd bekend dat Iran geen bewijsstukken meer wil delen met Oekraïne vanwege de gelekte audio. Het betreffende fragment werd uitgezonden door de Oekraïense tv-zender TCH. In het audiobestand is te horen dat de piloot van vlucht EP3768 zegt dat het lijkt alsof er een raket vliegt. Even later meldt hij dat hij een fel licht van de raket zag en een explosie waarnam.

Neergeschoten

De Oekraïense president Zelenskiy zegt in een interview op de televisie dat dit bewijst dat Iran vanaf het begin al wist dat het toestel was neergeschoten. Iran ontkende drie dagen lang en gaf daarna toe dat het vliegtuig was neergeschoten door een menselijke fout.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button