fbpx
LiefhebberLVNLNieuwsPiloten en CrewSchiphol AirportVeiligheidVideoVliegvelden

Vliegtuigen krijgen zondag wind van voren op Schiphol

Storm Ciara zorgt zondag voor harde windstoten, met name in de kustregio. Dat betekent dat ook Schiphol de nodige voorzorgsmaatregelen treft.

Voorzorgsmaatregelen

Op de website meldt Schiphol dat ook op de luchthaven zelf voorbereidingen worden getroffen. Er wordt gecontroleerd of er op het platform geen losstaande objecten en materialen zijn. Geplande onderhoudswerkzaamheden worden tijdelijk opgeschort. Ook kan er alleen naar het vliegveld worden uitgeweken als er sprake is van een noodgeval.

Vertragingen

Het KNMI heeft code oranje afgegeven vanaf halverwege zondagmiddag en waarschuwt voor ‘zeer zware windstoten’ van 100 tot 120 kilometer per uur. Het instituut meldt dat de windrichting zuidwest is en in de loop van de avond naar het westen draait. Dat kan betekenen dat de Polderbaan en de Schiphol-Oostbaan gebruikt zullen worden. Vliegtuigen kunnen vanwege de storm een andere baan toegewezen krijgen, wat tot vertragingen kan leiden. KLM heeft inmiddels twintig inkomende en uitgaande vluchten geannuleerd en waarschuwt online dat er meer vertragingen kunnen voorkomen. De maatschappij geeft passagiers die een ticket voor een vlucht tussen zondag en dinsdag hebben geboekt de mogelijkheid om kosteloos van reisdatum of bestemming te veranderen.

Vliegtuigen en (zij)wind

Vliegtuigen starten en landen tegen de wind in. Als er meer tegenwind is komt het vliegtuig eerder van de baan, bij een landing zorgt de tegenwind juist voor een niet te hoge landingssnelheid. In een normale situatie is er dan sprake van ‘richting stabiel’. Echter, als er sprake is van zijwind wordt het iets lastiger. De toestellen vliegen dan schuin richting de landingsbaan. Voor het mogen landen met zijwind gelden veiligheidsregels. Als er een zijwind van 20 knopen staat, ruim 35 kilometer per uur, krijgen piloten een andere landingsbaan toegewezen.

Hieronder zijn op het kanaal van Cargospotter nog beelden uit 2017 te zien van stormachtige landingen met veel zijwind.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Sytse Sijbesma

Hoofdredacteur. Sytse studeert sinds 2018 Fiscaal Recht alsmede Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden en is van jongs af aan gepassioneerd over ruimtevaart en commerciële, zakelijke en recreatieve luchtvaart.

Gerelateerde artikelen

Back to top button