DuurzaamheidGroningen AirportNieuwsNL nieuwsProfessional

Groningen Airport opent zonnepark in strijd tegen CO2

Op Groningen Airport Eelde is maandag een zonnepark geopend door Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat. Volgens de luchthaven is dit het eerste zonnepark ter wereld dat op deze manier op een actieve luchthaven is aangelegd.

Innovatie

“Net als het verkeer op de weg, gaat ook de luchtvaart verduurzamen”, vertelt Van Nieuwenhuizen. “Hier is veel innovatie voor nodig. Het is duidelijk dat hier in het noorden een energieke wind waait. Dit zonnepark, en de nieuwe laadpaal voor elektrische vliegtuigen op Groningen Airport Eelde laten zien dat Groningen en Drenthe er klaar voor zijn.”

Zonnepark

Het zonnepark is tussen de start- en landingsbaan van de luchthaven geplaatst en bestaat uit 63.196 zonnepanelen, die een totaal vermogen van 21,9 megawatt leveren. Hiervan kunnen ongeveer 6200 huishoudens van stroom worden voorzien. Door een passagierscorridor die is voorzien van zonnepanelen is de luchthaven zelfvoorzienend in haar elektriciteitsverbruik. Voor het project wordt samengewerkt met Groenleven.

Pioniersrol

Bart Schmeink, interim-directeur van de luchthaven, zegt dat Groningen Airport een pioniersrol wil vervullen in duurzame luchtvaart. “Het is goed dat er gekeken wordt hoe de luchtvaart een evenredige bijdrage kan leveren aan de stikstofreductie in Nederland. Duurzame groei is mogelijk door het elektrificeren van zowel het grondmaterieel als de vliegtuigen zelf. Onze ambitie is hierin innovatief te zijn en een pioniersrol te vervullen.” Als voorbeeld noemt hij de KLM Flight Academy: “na een lesvlucht kunnen de toestellen gelijk weer aan de stroom. Met onze eigen duurzame en lokaal opgewekte energie, kunnen we de lesvluchten volledig duurzaam laten plaatsvinden.”

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/