AirbusDuurzaamheidInnovatieLiefhebberNaast het nieuwsVliegtuigtype & -bouwer

Airbus onthult nieuw vliegtuig | Video en foto’s

Airbus heeft een nieuwe blended wing body onthuld met de naam Maveric (Model Aircraft for Validation and Experimentation of Robust Innovative Controls). Dankzij het ontwerp van het toestel moet het ongeveer 20 procent minder CO2 uitstoten, in vergelijking met huidige single-aisle vliegtuigen.

Geheim

In 2017 werd het programma bedacht en in juni 2019 vloog het schaalmodel voor het eerst. Alle tests werden in het geheim gedaan. Nu presenteert de bouwer het schaalmodel ook voor de buitenwereld. Twee meter lang en 3,2 meter breed is het prototype, met een oppervlakte van 2,25 vierkante meter. De testvluchten gaan door tot en met het tweede kwartaal van dit jaar.

Tijdlijn

De vliegtuigbouwer heeft nog geen specifieke tijdlijn voor de bouw en ingebruikname van het toestel. “Maar deze technologische demonstrator kan een belangrijke rol spelen bij het tot stand brengen van veranderingen in de bouw van commerciële vliegtuigen voor een duurzame toekomst van de luchtvaartindustrie.”

Onderzoek

Het vliegtuig is onderdeel van het AirbusUpNext onderzoeksprogramma. Hier vallen ook E-Fan X (hybride-elektrische aandrijving) onder, Fello’fly (vliegen in een v-vorm formatie) en ATTOL (Autonomous Taxi Take-Off & Landing).

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close