AirbusDuurzaamheidInnovatieLiefhebberNaast het nieuwsVliegtuigtype & -bouwer

Airbus onthult nieuw vliegtuig | Video en foto’s

Airbus heeft een nieuwe blended wing body onthuld met de naam Maveric (Model Aircraft for Validation and Experimentation of Robust Innovative Controls). Dankzij het ontwerp van het toestel moet het ongeveer 20 procent minder CO2 uitstoten, in vergelijking met huidige single-aisle vliegtuigen.

Geheim

In 2017 werd het programma bedacht en in juni 2019 vloog het schaalmodel voor het eerst. Alle tests werden in het geheim gedaan. Nu presenteert de bouwer het schaalmodel ook voor de buitenwereld. Twee meter lang en 3,2 meter breed is het prototype, met een oppervlakte van 2,25 vierkante meter. De testvluchten gaan door tot en met het tweede kwartaal van dit jaar.

Tijdlijn

De vliegtuigbouwer heeft nog geen specifieke tijdlijn voor de bouw en ingebruikname van het toestel. “Maar deze technologische demonstrator kan een belangrijke rol spelen bij het tot stand brengen van veranderingen in de bouw van commerciële vliegtuigen voor een duurzame toekomst van de luchtvaartindustrie.”

Onderzoek

Het vliegtuig is onderdeel van het AirbusUpNext onderzoeksprogramma. Hier vallen ook E-Fan X (hybride-elektrische aandrijving) onder, Fello’fly (vliegen in een v-vorm formatie) en ATTOL (Autonomous Taxi Take-Off & Landing).

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button