MilitairNieuwsProfessional

Begroting USAF: minder A-10’en, meer geld voor Air Force One

Maandag en dinsdag zijn de begrotingsplannen bekend geworden, die de verschillende Amerikaanse departementen zullen indienen voor het boekjaar 2021. De begrotingsaanvraag voor de Amerikaanse luchtmacht leverde een aantal verrassingen op, zo schrijft onder meer DefenseNews.

Uitgaven

Om geld vrij te maken voor andere uitgaven, zullen zeventien van de oudste B-1 bommenwerpers uit dienst worden genomen. Ook 44 A-10 aanvalsvliegtuigen gaan vroegtijdig met pensioen. Een groot deel van de A-10 vloot wordt uitgerust met nieuwe vleugels. Van 44 toestellen stond al vast dat die buiten de prijzen vielen – wat nu aanleiding is om er versneld afscheid van te nemen.

Vertraging

Ook in de tanker- en transportvloot wordt gesneden. In afwachting van de nieuwe KC-46 tanker, is besloten om dertien KC-135 en zestien KC-10 tankers buiten dienst te stellen. Vijftien nieuwe KC-46’s komen er voor in de plaats – is althans de planning. De nieuwe Boeing KC-46 Pegasus tanker wordt nog altijd geplaagd door vertragingen. 24 verouderde C-130H Hercules transportvliegtuigen worden vervangen door negentien nieuwe C-130J ‘Super Hercules’ toestellen.

Lockheed U-2S © Leonard van den Broek

U-2

De U-2 spionagevliegtuigen krijgen er nog een paar jaar bij. De komende jaren wordt nog geïnvesteerd in de sensoren en electronica van de toestellen, maar in 2025 zullen de verkenningstoestellen uit dienst worden genomen. Het aantal RQ-4 Global Hawk verkenningsdrones zal wel flink worden teruggebracht, van 31 naar tien.

Air Force One

Is het alleen maar “minder, minder”? Nee, natuurlijk niet. Voor Trump’s eigen presidentiële vliegtuig, de Air Force One, wordt 801 miljoen dollar uitgetrokken in 2021, ruim 40 miljoen dollar meer dan in 2020. Voor 48 nieuwe F-35’s is 5,8 miljard dollar begroot. Voor de verdere ontwikkeling van de B-21 bommenwerper (beoogd opvolger van de B-1 en de B-2) is 2,8 miljard dollar aangevraagd. Twaalf F-15EX, de nieuwste versie van de F-15 Eagle, staan begroot op 1,4 miljard.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close