AirbusFinancieelNieuwsProfessionalVliegtuigtype & -bouwer

Airbus sluit 2019 af met verlies

Hoewel de omzet van Airbus met elf procent is toegenomen naar 70,5 miljard euro, sluit de bouwer 2019 af met een netto verlies van 1,3 miljard.

Hoge kosten

Het tegenvallende resultaat heeft volgens Airbus vooral te maken met de tegenslagen omtrent het A400M-programma en de schikking in een omkopingszaak, waarvoor 3,6 miljard euro is neergelegd. In 2016 startte er een onderzoek naar Airbus omdat het bedrijf werd verdacht van fraude, omkoping en corruptie. De bouwer zou tussenpersonen hebben ingezet om contracten voor vliegtuigen binnen te slepen.

A400M

Op het A400M-toestel heeft Airbus 1,2 miljard euro afgeschreven. De bouwer kampt onder andere met het Duitse exportverbod naar Saoedi-Arabië. Ook staan de toestellen regelmatig aan de grond vanwege technische problemen. In november weigerde de Duitse luchtmacht twee nieuwe toestellen van het type in gebruik te nemen, omdat ze niet voldeden aan de veiligheidseisen.

A220

Eerder vandaag maakte Airbus ook bekend het aandeel van Bombardier in het A220-programma over te nemen. Daarmee heeft de bouwer 75 procent van de aandelen in handen en Investissement Quebec 25 procent. Bombardier krijgt hiervoor 591 miljoen dollar. Airbus nam op 1 juli 2018 een meerderheidsbelang in de CSeries van Bombardier. Sindsdien steeg de verkoop met 64 procent en staat het aantal verkochte vliegtuigen in januari 2020 op 658.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/