DuurzaamheidFrequente reizigerNieuws

‘CO2-compensatie door vliegmaatschappijen vaak onvoldoende’

Bedrijven, waaronder luchtvaartmaatschappijen, die zeggen dat ze de uitstoot van CO2 compenseren, doen dat vaak onvoldoende. Dat zegt Trouw na gesprekken met tientallen deskundigen.

Compensatie

Luchtvaartmaatschappijen bieden veelal een optie aan om tegen een kleine meerprijs de CO2-uitstoot te compenseren. Volgens Trouw is dat lang niet voldoende. Dat komt doordat de compensatieprojecten gericht zijn op de uitstoot van CO2, terwijl de schade aan het klimaat breder is dan deze uitstoot.

Onvolledig

Klimaatwetenschapper Heleen de Coninck zegt tegen de krant dat de CO2 berekeningen vaak geen volledig beeld geven, want een vliegtuig zorgt voor veel meer vervuiling. Er wordt bijvoorbeeld ook een hoop stikstofoxide uitgestoten en vliegtuigen veroorzaken condensstrepen en wolkenvorming. KLM zegt in een reactie dat het moeilijk is om alle klimaatschade door vliegreizen te compenseren omdat het nog onduidelijk is wat de gevolgen naast de CO2-uitstoot precies zijn.

Niet te compenseren

Paul Peeters, lector duurzaam transport aan Breda University of Applied Sciences, zegt dat welke factor je als bedrijf ook gebruikt, de volledige uitstoot van een vlucht überhaupt niet kan worden gecompenseerd: “Het gaat om complexe chemische processen die afhankelijk zijn van onder meer het type vliegtuig, het gewicht, de hoogte en de luchtkwaliteit. Een effect als wolkenvorming kan je niet terugdraaien door elders ter wereld bomen te planten.”

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close