fbpx
DuurzaamheidEindhoven AirportLelystad AirportNieuwsNL NieuwsSchiphol AirportToekomst NL luchtvaart

Schiphol presenteert plan voor reductie stikstofuitstoot

Nadat de commissie-Remkes in januari een advies publiceerde over de stikstofuitstoot, waarin stond dat de luchtvaart alleen zou moeten mogen groeien als de uitstoot omlaag gaat, heeft Schiphol vrijdag haar eigen actieplan gepresenteerd.

Evenwichtige bijdrage

In het rapport zegt Remkes dat alle economische sectoren die stikstofuitstoot kennen een bijdrage dienen te leveren in een evenwichtige verhouding. Schiphol zou zich dan net als de andere sectoren moeten inzetten voor vermindering van de uitstoot. Ook mag de luchthaven niet groeien als dat niet gebeurt. Hetzelfde geldt voor Lelystad, welke volgens het advies alleen open mag als de uitstoot van stikstof daalt.

Schiphol

“Net als de commissie-Remkes vinden wij dat elke sector in Nederland moet bijdragen aan de aanpak van stikstofoxiden”, aldus Dick Benschop, de CEO van de Schiphol groep. “Ons doel is dat onze luchthavens in 2030 vrij zijn van uitstoot. Dit programma intensiveert de aanpak die we een paar jaar geleden zijn gestart. Grote winst is te behalen bij maatregelen die meerdere vormen van uitstoot aanpakken.”

Vervoer

Een van drie punten waar de groep de stikstofuitstoot wil beperken is het vervoer van en naar de luchthavens. Door de inzet van elektrische taxi’s en bussen te steunen en de noord-zuidlijn door te trekken hoopt Schiphol het gebruik van de auto te ontmoedigen. Er zouden ook plannen zijn om een station aan te leggen bij zowel Lelystad Airport als Eindhoven Airport.

Platform

Op het platform wil Schiphol in de toekomst enkel elektrisch opereren. Al het materieel moet worden aangedreven door elektriciteit of waterstof. Daarnaast wil de luchthaven meer ground power units installeren en walstroom aanleggen bij alle gates. Walstroom voorziet een vliegtuig van elektriciteit wanneer het op de grond staat, zodat de APU, de Auxiliary Power Unit, niet aan hoeft te blijven.

Vliegverkeer

Ook van het vliegverkeer wil Schiphol de uitstoot beperken. De luchthaven hoopt dit te doen door de vliegprocedures te verbeteren. Het zou bijvoorbeeld mogelijk zijn om met minder motorvermogen aan te vliegen. Ook zou de luchthaven inzetten op internationale treinverbindingen en een efficiëntere inrichting van het luchtruim.

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button