fbpx
NieuwsNL VliegveldenSchiphol AirportVliegvelden

‘Schiphol zelf aan basis van omstreden groeiplan’

Het plan van het kabinet om Schiphol na 2020 te laten groeien tot 540.000 vliegbewegingen per jaar komt uit de koker van luchthaven zelf, zo schrijft de Volkskrant.

Groei

In juli maakte minister Cora van Nieuwenhuizen bekend dat Schiphol de komende jaren mag groeien tot 540.000 vliegbewegingen per jaar. Uit correspondentie die de Volkskrant verkreeg blijkt dat de luchthaven zelf dit voorstel heeft gedaan. Dick Benschop, ceo van Schiphol, zegt daarin een ‘gematigde en gebalanceerde groei’ van jaarlijks 1,41 procent mee te willen nemen in de milieueffectrapportage. Deze groei zou 536.000 vliegbewegingen opleveren in 2025.

Omstreden

Momenteel heeft Schiphol zich te houden aan een vliegplafond van 500.000 vliegbewegingen per jaar. Dit plafond geldt tot 1 november dit jaar. Het voorstel om te groeien naar 540.000 vliegbewegingen per jaar is niet geheel onomstreden. Volgens de minister moet Schiphol eerst de geluidsoverlast terugbrengen alvorens te mogen groeien. Daarnaast stelde LVNL twee jaar geleden nog dat ingrijpende maatregelen nodig zijn om de veiligheid in die situatie te kunnen garanderen. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid herhaalde onlangs de waarschuwing dat er veiligheidsrisico’s verbonden zijn aan verdere groei van Schiphol.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button