fbpx
MilitairNieuwsProfessional

Eerste testvlucht nieuwe ‘Gripen E’ Zweedse luchtmacht

De Zweedse luchtmacht heeft een eerste testvlucht uitgevoerd met de JAS 39E ‘Gripen E’, de nieuwste versie van de SAAB JAS 39 Gripen. Dit maakte de Zweedse luchtmacht bekend in een persbericht.

Besteld

De Gripen E/F, voorheen aangeduid als Gripen NG (Next Generation), is de nieuwste versie van de SAAB Gripen. Het toestel heeft onder meer een nieuwe motor en een nieuwe radar. Zweden heeft 60 Gripen E’s besteld. Brazilië heeft een eerste bestelling voor 36 Gripen E/F’s geplaatst en is in onderhandeling over een vervolgorder.

Testprogramma

Op dit moment werkt de Zweedse luchtmacht samen met SAAB aan een intensief test- en evaluatieprogramma. Onder de naam ‘Taktisk Utveckling JAS 39’ (TUJAS) wordt de Gripen E onderworpen aan een verificatie- en valideringsprogramma. Doel hiervan is om het nieuwe toestel vlekkeloos te kunnen introduceren binnen de Zweedse luchtmacht. Het testprogramma vindt de komende tijd plaats vanaf het vliegveld Linköping/Malmen, waar zowel SAAB als de Zweedse luchtmacht een faciliteit hebben.

Finland

Eind januari vloog een Gripen E voor het eerst buiten de Zweedse landsgrenzen. Twee Gripens vlogen naar Finland, om deel te nemen aan de ‘HX Challenge’. Finland evalueert tot eind van deze maand verschillende toestellen, als mogelijke opvolger van de F/A-18 Hornet van de Finse luchtmacht. Naast de Gripen zijn onder meer de Boeing Super Hornet en de Lockheed Martin F-35 kanshebber.

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button