fbpx
HelikoptersMilitairNieuwsProfessional

Opnieuw contract presidentiële helikopters voor Sikorsky

Helikopterbouwer Sikorsky heeft een vervolgcontract in de wacht gesleept voor zes VH-92 presidentiële helikopters. Dit maakte het moederbedrijf van Sikorsky, Lockheed Martin, bekend in een persbericht.

Testprogramma

De Sikorsky VH-92A is de militaire VIP-versie van de S-92 transporthelikopter. Van de eerste order voor zes helikopters zijn de eerste vijf inmiddels geassembleerd, de laatste volgt later dit voorjaar. Deze helikopters zullen gebruikt worden voor een test- en evaluatieprogramma, dat later dit jaar van start gaat. Na afronding van het testprogramma zullen de toestellen in 2021 daadwerkelijk worden afgeleverd. De tweede serie van zes helikopters die nu besteld is als Low Rate Initial Production Lot 2, LRIP II) zullen in 2022 en 2023 worden afgeleverd.

Helikopters

Alle presidentiële helikopters vallen onder United States Marine Corps squadron HMX-1. Als de president aan boord is, wordt het radio-callsign ‘Marine One’ gebruikt. HMX-1 vliegt nu met een aantal VH-60 Blackhawks en verouderde VH-3 Sea Kings. Het is de bedoeling dat deze zullen worden vervangen door 23 VH-92’s. Verder ontving HMX-1 sinds 2013 een aantal MV-22 Ospreys.

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button