fbpx
AirlinesNieuwsNL NieuwsPiloten en CrewTUI

Cabinepersoneel TUI kondigt acties aan

Het Nederlandse cabinepersoneel van TUI wil actie voeren voor een eerste CAO. FNV heeft aangekondigd dat dinsdagavond is besloten over te gaan tot actie voeren. De acties zullen reizigers in eerste instantie niet hinderen. FNV sluit toekomstige werkonderbrekingen echter niet uit.

Druk

Het cabinepersoneel van TUI heeft het vooral zwaar met de hoge werkdruk en de grote hoeveelheid flexibele contracten. Door het gebruik van flexibele contracten zouden er te weinig ervaren werknemers zijn en zou personeel continu vrezen voor hun toekomst bij het bedrijf.

TUI

De FNV beschuldigt TUI ervan gesprekken met de vakbond te vermijden. De maatschappij zou ook hebben getracht zelf een vakbond op te zetten. Alhoewel deze nog niet aan de orde zijn, zou het personeel van TUI klaar staan voor werkonderbrekingen, zo meldt de FNV.

Dialoog

TUI fly meldt in een reactie aan Up in the Sky “zich niet te herkennen in het standpunt van de FNV dat de belangen van de cabinemedewerkers bij TUI fly niet zouden zijn behartigd. We betreuren het dan ook dat de FNV acties heeft aangekondigd.” Ook benadrukt de maatschappij veel respect te hebben voor de cabinemedewerkers. “Wij blijven er dan ook op vertrouwen dat zij de open dialoog verkiezen boven actievoeren.”

Zeggenschap

Volgens de maatschappij is er meer dan 10 jaar geleden een medezeggenschapsstructuur opgezet die juist is toegespitst op de cabinemedewerkers. “Deze Onderdeel Commissie Cabine vormt de basis voor een adequate belangenbehartiging. De OC Cabine staat in nauw contact met de cabinemedewerkers. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt over de totstandkoming van arbeidsvoorwaarden van cabine medewerkers en deze afspraken worden zorgvuldig nageleefd. De FNV kan als externe partij deze meerwaarde niet bieden”, aldus TUI fly.

Rechtbank

In 2018 werd door de rechtbank geoordeeld dat in de huidige structuur de collectieve belangen van het cabinepersoneel voldoende zijn gewaarborgd. “Ook TUI fly is hiervan overtuigd. Nog een onderhandelingspartner aan de onderhandelingstafel draagt niet bij aan een zorgvuldige belangenbehartiging. TUI fly is hierover altijd heel duidelijk geweest naar de FNV. We zien dan ook geen aanleiding ons standpunt te wijzigen.”

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button