AirlinesFinancieelNieuws

EU onderzoekt mogelijke staatssteun Alitalia

De Europese Commissie heeft een onderzoek geopend naar een lening van de Italiaanse overheid aan Alitalia ter waarde van 400 miljoen euro.

Onderzoek

De Commissie wil nagaan of de lening van 400 miljoen euro tussen de Italiaanse partijen aan de Europese regels omtrent staatssteun voldoet. De Commissie zegt het onderzoek te openen nadat zij een aantal klachten over het krediet had ontvangen. Het pakket zou een vorm van staatssteun zijn. In december 2019 kondigde de Italiaanse regering de nieuwe lening aan. De minister zei daarbij al dat Alitalia niet meer hoeft te hopen op een volgende lening en waarschuwde dat het bedrijf zonder koper in de zomer failliet zou kunnen zijn. De luchtvaartmaatschappij heeft al 15 jaar geen winst gemaakt.

Steun

Volgens de Italianen moet het bedrag van de lening vooral een overbruggingskrediet vormen, in afwachting van een koper voor Alitalia. Onder meer Delta en Lufthansa zouden interesse hebben in de maatschappij. Delta probeert Air France-KLM mee te krijgen in een consortium dat Alitalia moet redden. Dat zou nodig zijn omdat Delta Alitalia niet mag overnemen zonder dat er een Europese maatschappij bij betrokken is.

Eerder stelde de Europese Commissie al een onderzoek in naar een lening van 900 miljoen euro tussen dezelfde partijen. Deze lening was aangekondigd in 2017.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close