fbpx
Historische LuchtvaartKLMNaast het nieuwsSchiphol AirportVideo

Video: de eerste 747 van KLM

In de winter van 1971 ontving de KLM haar allereerste Boeing 747. Na een diensttijd van bijna 50 jaar zijn er minder dan tien Jumbojets over.

Oud en nieuw

Volgend jaar zal de allerlaatste Queen van KLM haar afscheidsvlucht maken. De viermotorige Boeing maakt plaats voor de nieuwe en zuinigere Boeing 777’s en 787 Dreamliners. Het onvermijdelijke afscheid biedt een mooie gelegenheid om eens terug te blikken op hoe het allemaal begon. In de winter van 1971 ontving KLM haar allereerste Jumbojet: de Mississippi met registratie PH-BUA. Dit was tevens de eerst geleverde 747-200, een verbeterde versie van het oorspronkelijke model, en de allereerste widebody voor KLM. De Mississippi bood plaats aan 353 passagiers en beschikte over een bar in de bult. New York werd de eerste commerciële bestemming van het toestel. Bekijk hieronder de beelden van de aankomst op Schiphol:

Via: OpenBeelden
Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)

Interactief: KLM 100 jaar

Vorig jaar vierde KLM haar 100-jarig bestaan. Fokker bestond een eeuw geleden nog maar net. Up in the Sky dook de archieven in voor een aantal polygoonjournaals uit de afgelopen 100 jaar en een aantal hele moderne video’s, samengebracht in onderstaande interactieve special.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Sytse Sijbesma

Hoofdredacteur van Up in the Sky. Sytse studeert sinds 2018 Fiscaal Recht alsmede Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden en is van jongs af aan gepassioneerd over ruimtevaart en commerciële, zakelijke en recreatieve luchtvaart.

Gerelateerde artikelen

Back to top button