fbpx
Historische LuchtvaartKLMNaast het nieuwsSchiphol AirportVideo

Video: de eerste 747 van KLM

In de winter van 1971 ontving de KLM haar allereerste Boeing 747. Na een diensttijd van bijna 50 jaar zijn er minder dan tien Jumbojets over.

Oud en nieuw

Volgend jaar zal de allerlaatste Queen van KLM haar afscheidsvlucht maken. De viermotorige Boeing maakt plaats voor de nieuwe en zuinigere Boeing 777’s en 787 Dreamliners. Het onvermijdelijke afscheid biedt een mooie gelegenheid om eens terug te blikken op hoe het allemaal begon. In de winter van 1971 ontving KLM haar allereerste Jumbojet: de Mississippi met registratie PH-BUA. Dit was tevens de eerst geleverde 747-200, een verbeterde versie van het oorspronkelijke model, en de allereerste widebody voor KLM. De Mississippi bood plaats aan 353 passagiers en beschikte over een bar in de bult. New York werd de eerste commerciële bestemming van het toestel. Bekijk hieronder de beelden van de aankomst op Schiphol:

Via: OpenBeelden
Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)

Interactief: KLM 100 jaar

Vorig jaar vierde KLM haar 100-jarig bestaan. Fokker bestond een eeuw geleden nog maar net. Up in the Sky dook de archieven in voor een aantal polygoonjournaals uit de afgelopen 100 jaar en een aantal hele moderne video’s, samengebracht in onderstaande interactieve special.

Sytse Sijbesma

Hoofdredacteur en algemeen directeur van Up in the Sky. Sytse studeert Fiscaal Recht en Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden en is van jongs af aan gepassioneerd over ruimtevaart en commerciële, zakelijke en recreatieve luchtvaart.

Gerelateerde artikelen

Back to top button