fbpx
737 MAXBoeingEditors choiceFinancieelNieuwsVeiligheid

Miljoenenboete voor Boeing vanwege ongecertificeerde uitrustingen op honderden toestellen

De FAA heeft aangekondigd een boete van bijna 20 miljoen dollar aan Boeing uit te delen voor het met heads-up displays uitrusten van 791 vliegtuigen die daar niet voor gecertificeerd waren.

Uitrusting

De heads-up displays (HUD), in de foto te zien, zijn optionele uitrustingen. Op deze uitklapbare schermpjes kunnen piloten tegelijkertijd naar buiten kijken en belangrijke gegevens zien zoals snelheid en hoogte. Deze gegevens worden verschaft door de standaardsensoren op het vliegtuig, zoals de hoogtesensor. Er is echter slechts een beperkt aantal sensoren dat getest en gecertificeerd is voor gebruik met HUDs. Volgens de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten heeft Boeing tussen 2015 en 2019 HUDs geïnstalleerd op bijna 800 737’s die daarvoor niet geschikt waren. Specifiek gaat het volgens de Seattle Times om 618 737NG’s en 173 737MAX’en.

Boete

Voor de vliegtuigen die Boeing verkeerd heeft uitgerust wil de FAA nu een boete uit van 19,7 miljoen dollar uitdelen. Vanwege de incompatibiliteit van de sensoren met de HUDs waren de toestellen volgens de FAA onwaardig om te vliegen. Volgens Boeing is de veiligheid van de 737’s niet in het geding geweest en gaat het om een administratief probleem. De vliegtuigbouwer krijgt van de FAA 30 dagen de tijd om de boete te betalen of erover in onderhandeling te treden.

Boeing kreeg in januari ook al een boete van 5,4 miljoen dollar voor andere problemen met de 737NG en -MAX.

Sytse Sijbesma

Hoofdredacteur en algemeen directeur van Up in the Sky. Sytse studeert Fiscaal Recht en Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden en is van jongs af aan gepassioneerd over ruimtevaart en commerciële, zakelijke en recreatieve luchtvaart.

Gerelateerde artikelen

Back to top button