fbpx
AirlinesCoronavirusEditors choiceFinancieelNL VliegveldenRoutes en BestemmingenVliegvelden

EU wil met tijdelijke slotregels einde maken aan spookvluchten

De Europese Commissie wil de regels omtrent slots op vliegvelden tijdelijk opschorten om zo de financiële gevolgen van het coronavirus voor luchtvaartmaatschappijen te verzachten.

Maatregelen

De Europese Commissie stelt maatregelen voor waarmee de regels omtrent slotgebruik op Europese vliegvelden tijdelijk worden opgeschort. Een slot is een recht om binnen een bepaald tijdsbestek op een bepaald vliegveld te mogen landen en opstijgen. Met deze tijdelijke maatregelen krijgen luchtvaartmaatschappijen een ontheffing van de regel dat zij 80 procent van hun geplande vluchten moeten uitvoeren om zo hun vliegrechten niet te verliezen. De Commissie zegt de maatregelen te nemen om de impact van de uitbraak van het coronavirus in Europa te beperken. ‘De situatie verslechtert met de dag. Verwacht wordt dat het verkeer de komende weken blijft afnemen.’

Spookvluchten

Vanwege de regel dat ten minste 80 procent van de toegewezen slots gebruikt moeten worden, voerden luchtvaartmaatschappijen de afgelopen tijd zelfs lege vluchten uit om zo hun vliegrechten niet te verliezen. De Europese Commissaris voor Transport, Adina Vălean, zegt in een persbericht dat het blijven vliegen zowel negatieve economische als milieuvervuilende gevolgen heeft. Met de tijdelijke opschorting van de slotregels kunnen maatschappijen voorlopig naar eigen inzicht hun capaciteit bepalen en aanpassen.

De Europese Commissie werkt nu een voorstel uit dat de slotregelgeving aanpast. Voordat het voorstel in werking zal treden moet het eerst worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie. Eerder werden de slotregels voor vluchten van en naar China al versoepeld.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Sytse Sijbesma

Hoofdredacteur van Up in the Sky. Sytse studeert sinds 2018 Fiscaal Recht en Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden en is van jongs af aan gepassioneerd over ruimtevaart en commerciële, zakelijke en recreatieve luchtvaart.

Gerelateerde artikelen

Back to top button