AirlinesCoronaCoronavirusEditors choiceFinancieelRoutesSlotsVliegvelden

EU wil met tijdelijke slotregels einde maken aan spookvluchten

De Europese Commissie wil de regels omtrent slots op vliegvelden tijdelijk opschorten om zo de financiële gevolgen van het coronavirus voor luchtvaartmaatschappijen te verzachten.

Maatregelen

De Europese Commissie stelt maatregelen voor waarmee de regels omtrent slotgebruik op Europese vliegvelden tijdelijk worden opgeschort. Een slot is een recht om binnen een bepaald tijdsbestek op een bepaald vliegveld te mogen landen en opstijgen. Met deze tijdelijke maatregelen krijgen luchtvaartmaatschappijen een ontheffing van de regel dat zij 80 procent van hun geplande vluchten moeten uitvoeren om zo hun vliegrechten niet te verliezen. De Commissie zegt de maatregelen te nemen om de impact van de uitbraak van het coronavirus in Europa te beperken. ‘De situatie verslechtert met de dag. Verwacht wordt dat het verkeer de komende weken blijft afnemen.’

Spookvluchten

Vanwege de regel dat ten minste 80 procent van de toegewezen slots gebruikt moeten worden, voerden luchtvaartmaatschappijen de afgelopen tijd zelfs lege vluchten uit om zo hun vliegrechten niet te verliezen. De Europese Commissaris voor Transport, Adina Vălean, zegt in een persbericht dat het blijven vliegen zowel negatieve economische als milieuvervuilende gevolgen heeft. Met de tijdelijke opschorting van de slotregels kunnen maatschappijen voorlopig naar eigen inzicht hun capaciteit bepalen en aanpassen.

De Europese Commissie werkt nu een voorstel uit dat de slotregelgeving aanpast. Voordat het voorstel in werking zal treden moet het eerst worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie. Eerder werden de slotregels voor vluchten van en naar China al versoepeld.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close