fbpx
CoronavirusDefensieMilitairProfessional

Luchtmachtoefening ‘Frisian Flag’ gaat niet door vanwege coronavirus

Defensie heeft besloten om de luchtmachtoefening ‘Frisian Flag’ niet door te laten gaan. Deze oefening zou van 23 maart tot 3 april plaatsvinden vanaf de vliegbasis Leeuwarden.

Ondersteuning

Aan de oefening zouden toestellen en vliegers deelnemen uit onder meer Duitsland, Finland, Polen en Frankrijk. Ook zou het de eerste grote oefening zijn, waar Nederlandse F-35’s aan zouden deelnemen. “Defensie neemt maatregelen om verspreiding van het coronavirus in Nederland tegen te gaan, maar moet eventuele ernst-inzet (zoals de bewaking van het luchtruim) garanderen. Daarom is het niet mogelijk de benodigde ondersteuning voor de oefening te leveren.”, zo stelt Defensie in een persbericht.

Training

Behalve Frisian Flag, gaan ook andere geplande militaire oefeningen niet door. Het buitenlandse onderdeel van ‘Helicopter Weapon Instructors Course’, een training voor helikopterbemanningen, is ook afgelast. Deze training zou in Duitsland plaatsvinden.

Noorwegen

Nederland neemt op dit moment deel aan een militaire oefening in Noorwegen, Cold Response. Gisteren maakten de Noorse strijdkrachten bekend dat de oefening geleidelijk wordt afgebouwd. Vandaag werd duidelijk dat ook voor de Nederlandse deelnemers zoals het marineschip Zr.Ms. Johan de Witt de oefening stopt. Morgen eindigen de scenario’s waar Nederlandse militairen aan deelnemen.

Bestel de limited edition DC-3 'Rosinenbomber'-Aviationtag!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje luchtvaartgeschiedenis in huis. Deze iconische DC3 heeft nog dienst gedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog en heeft in 2008 als laatste vliegtuig, samen met een Junkers Ju-52, vanaf Berlin Tempelhof gevlogen.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button